όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Τι συμβαίνει με τους κολικούς των μωρών;

Οι κολικοί εμφανίζονται μέσα στους πρώτους 3 μήνες της ζωής του ανθρώπου στο 25% των νεογέννητων με συμπτώματα το έντονο κλάμα που διαρκεί αρκετά (3-4 ώρες κατά μέσω όρο την ημέρα) , και αποτελούν μια αρκετά στρεσογόννα κατάσταση και για τους γονείς.

Νέα έρευνα που διεξήχθη με αντικείμενο 24 μωρά στην διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της ζωής τους δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τους κολικούς στην νεογνική ηλικία. Μελετητές πήραν πάνω από 200 δείγματα κενώσεων νεογέννητων μωρών και σύγκριναν την χλωρίδα αυτών μεταξύ δύο ομάδων, αυτών που εμφάνισαν κολικούς και αυτών που δεν εμφάνισαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μωρά που εμφάνισαν κολικούς είχαν μειωμένη ποικιλομορφία βακτηριδίων εντέρου σε σύγκριση με αυτά που δεν εμφάνισαν, ενώ ασταθής ανάπτυξη παρατηρήθηκε και στις επόμενες εβδομάδες από την λήψη των πρώτων δειγμάτων. Οι μελετητές ανακάλυψαν πως τα πρωτεοβακτηρίδια ήταν σημαντικά αυξημένα στα βρέφη που εμφάνισαν κολικούς ενώ τα μπιφιδοβακτηρίδια και οι λακτοβάκιλοι ήταν σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορούν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την γνώση μας σχετικά με τους κολικούς των νεογέννητων ενώ στο μέλλον ίσως μαζί και με άλλες μεγαλύτερες μελέτες να μπορέσουν να θεραπεύσουν τους κολικούς.

Η επιστημονική ομάδα ωστόσο διατείνεται πως καμία αλλαγή στις παρούσες συνήθειες δεν μπορεί να προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την πρόληψη και θεραπεία των κολικών στα νεογέννητα. Είναι αναγκαία η διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών με σαφέστερα αποτελέσματα που μπορούν να εφαρμοστούν στον γενικό πληθυσμό.

 

 

Πηγή

Weerth, C.,Fuentes, S., Puylaert, P. and Vos, W. M.,2013,Peadiatrics, Intestinal Microbiota of Infants With Colic: Development and Specific Signatures

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.