όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 15 July 2018

Κοιμάται στη σωστή θέση ύπνου το μωρό σου;

Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό σου; Ποιες είναι οι σωστές, ασφαλέστερες θέσεις για τον ύπνο του; Εδώ σας απαντάμε σε αυτή τη σημαντική απορία των γονέων σχετικά με την ασφάλεια και την καλή υγεία του νεογέννητου. Εστιάστε στην οδηγίες των διεθνών συλλόγων παιδιατρικής και ασφάλειας για παιδιά και βρείτε την χρυσή τομή για ήρεμες, ήσυχες και κυρίως ασφαλής νύχτες.

 

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση για τον ύπνο του μωρού σου;

Η ασφαλέστερη με διαφορά θέση ύπνου για το μωρό σου είναι η ύπτια θέση. Εφαρμόζοντας αποκλειστικά την θέση αυτή κατά την διάρκεια του ύπνου του μωρού σου μειώνεται έως 53% την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου. Για τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό σου αποφεύγει κατά το ήμισυ αυτήν την επείγουσα κατάσταση.

 

Γιατί όχι στο πλάι?

 

Πιστεύεται λάθος από τους περισσότερους γονείς πως η θέση στο πλάι είναι ασφαλέστερη. Θεωρείται δε πως η θέση αυτή θα προλάβει τυχόν αναρρόφηση υγρών που προκύπτει λόγω παλινδρόμησης τροφής από το στομαχάκι του μωρού σου. Σύμφωνα με έρευνες κανένα υγιές μωρό δεν μπορεί να προφυλαχθεί από τις αναγωγές λόγω της θέσης του στον ύπνο. Επιπλέον, η πλάγια θέση ενισχύει την εισπνοή αερίων που προ ολίγου εκπνεύστηκαν από το μωρό σου. Έτσι παρουσιάζεται μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί υπερκαπνία και υποξία στο ίδιο. Όταν το μωρό σου τοποθετείτε σε πλάγια θέση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να στρέψει το σώμα του προς μια θέση μπρούμυτα. Αυτό ενδέχεται να το οδηγήσει με το πρόσωπο ανάμεσα στα αντικείμενα που το περιβάλλουν. Έτσι η θέση αυτή έχει χαρακτηριστεί η πλέον επικίνδυνη για το μωρό σου.

 

 

Γιατί όχι μπρούμυτα?

Η θέση μπρούμυτα φαίνεται να μειώνει την φυσιολογική απώλεια θερμοκρασίας από το σώμα του μωρού σου. Έτσι οδηγείται σε άνοδο της θερμοκρασίας του. Στην θέση αυτή παρατηρείται επίσης μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου ειδικά στα βρέφη 2-3 μηνών. Τοποθετώντας το μωρό σου μπρούμυτα αυξάνεται κατά πολύ την πιθανότητά του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου λόγω αυξημένης πιθανότητας ασφυξίας.

Εάν το μωρό σας λόγω κάποιας πάθησης έχει ανάγκη από διαφορετική θέση ύπνου ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει πάνω σε αυτό .Πάντα να τοποθετείτε το μωρό σας σε ύπτια θέση ειδικά όταν δεν βρίσκεται κάτω από την αυστηρή σας επίβλεψη.

Είναι ίδια η θέση και για τα πρόωρα νεογνά?

Τα πρόωρα νεογνά δεν διαφέρουν στις ανάγκες τους από τα τελειόμηνα κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Μετά τις 32 εβδομάδες όλα τα μωρά που βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση θα πρέπει να εφαρμόζουν την ύπτια θέση. Η θέση αυτή θα πρέπει να συνεχίζετε να εφαρμόζεται από τους γονείς και μετά την έξοδο από την μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών κανονικά όπως και σε ένα τελειόμηνο νεογνό.

 

Από πότε ξεκινάμε να βάζουμε τα μωρά σε ύπτια θέση?

Αμέσως μετά την γέννηση τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται σε ύπτια θέση. Οι πλάγιες ή πρόσθιες θέσεις ύπνου δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθούν την απόχρεμψη των βλεννών. Το μωρό έχει απορροφήσει αυτές τις βλέννες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν φαίνεται η θέση ύπνου να προστατεύει έναντι από τις εισροφήσεις. Εν ολίγοις η πρακτική αυτή της ύπτιας θέσης πρέπει να ξεκινά από το μαιευτήριο.

Τι γίνεται σε περίπτωση που το μωρό σου ξεκινήσει να γυρνάει μόνο του?

Περίπου στους 4-6 μήνες η νευρολογική ανάπτυξη και ωρίμανση των βρεφών τους επιτρέπει να αλλάζουν θέση μόνα τους κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αλλαγή αυτή είναι φυσιολογική και δεν συνίσταται η επιμονή στην αλλαγή της θέσης του μωρού σου σε αυτές της ηλικίες. Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου σπανιότερα εμφανίζεται μετά τους 4 μήνες της ζωής. Η αλλαγή δε της στάσης του μωρού σου μπορεί να του προκαλεί διαταραχή στον ύπνο και δυσαρέσκεια και να το οδηγήσει σε πλήρη αποστροφή της ύπτιας θέσης.

Για να αποφύγετε τους κινδύνους απομακρύνεται από το μωρό σου λούτρινα κουκλάκια, μαλακές κουβέρτες που χρησιμοποιούνται σαν υποσέντονα και μαξιλάρια. Μην χρησιμοποιείται σφηνάκια ή πετσέτες για να διατηρήσετε την θέση του μωρού σας. Η χρήση τους φαίνεται να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη.

 

Πότε μπορεί το μωρό σου να αλλάζει θέση ή να βρίσκεται μπρούμυτα?

Το μωρό σου,συνίσταται να βρίσκεται κάποιες ώρες κατά την διάρκεια που είναι ξύπνιο και μπρούμυτα. Πάντα κάτω από την αυστηρή σας επίβλεψη και ποτέ στον ύπνο του. Μέχρι τους πρώτους 4-6 μήνες, το μωρό σου μπορεί να δοκιμάσει και αυτήν την θέση. Η αλλαγή της θέσης αυτής θα αποτρέψει την δημιουργία πλαγιοκεφαλίας, μίας συχνής πλαστικοποίησης της κεφαλής των μωρών που συμβαίνει λόγω της μόνιμης  ύπτιας ή πλάγιας θέσης τους.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να εφαρμόζεται την πρόσθια θέση στο μωρό σου. Σίγουρα θα πρέπει να το κάνεις τις ώρες που τον μωρό σου δεν κοιμάται και ενώ το επιβλέπεις επαρκώς.

Μπορείς να τοποθετείς το μωρό σου μπρούμυτα ή και στο πλάι τις ώρες που είναι ξύπνιο και εφόσον εσύ το επιβλέπεις στενά. Με την εναλλαγή των θέσεων καθώς το μωρό σου μεγαλώνει μπορείς να συμβάλλεις στην ομαλότερη ανάπτυξη του κρανίου του και την αποφυγή πλαγιοκεφαλίας. Επίσης προωθείται η βελτίωση της νευρολογικής του ανάπτυξης καθώς το ίδιο μαθαίνει να στηρίζει το κεφαλάκι και το σώμα του με τα χέρια.

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.