όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Εισαγωγή

Η μέθοδος kangaroo είναι ένας διαφορετικός τρόπος νοσηλείας και περίθαλψης  των πολύ πρόωρων νεογνών με χαμηλό βάρος, που παρουσιάζει σαφή ευεργετικά πλεονεκτήματα με μεγάλο εύρος εφαρμογών. Χρησιμοποιείται από το 1980 και έχει μέχρι στιγμής συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των πολύ  πρόωρων νεογνών και τη σημαντική αύξηση των επιπέδων θηλασμού.

 

Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Η μέθοδος kangaroo περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή του γονέα στη φροντίδα του μωρού. Εκτός από τη μητέρα και άλλα πρόσωπα όπως ο μπαμπάς θα μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του πολύ πρόωρου νεογνού με τη σημαντική βοήθεια και καθοδήγηση από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Με την βοήθεια αυτής της πρακτικής το μωρό μαρσιποποιείται στην αγκαλιά των γονέων- φροντιστών του και αντικαθιστά μερικώς ή όλο και περισσότερο την θεραπεία και νοσηλεία που του παρεχόταν κατά την παραμονή του στην θερμοκοιτίδα στην αγκαλιά της μητέρας. Η εφαρμογή του καγκουρό είναι(<1500 γραμμάρια)απόλυτα εφικτή και αναγκαία να εκτελείτai και στα πολύ πρόωρα νεογνά χαμηλού βάρους αλλά και σε όλα τα νεογνά που παρουσιάζουν ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης.

Posted in: Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος kangaroo;

Η εφαρμογή της μεθόδου είναι απλή και συνίσταται στην εφαρμογή της δερματικής επαφής , δέρμα με δέρμα με το γονέα ή φροντιστή, ενώ το μωρό συνεχίζει για παράδειγμα να λαμβάνει αναπνευστική υποστήριξη.

Είναι απαραίτητη η δερματική επαφή του γονέα και η κάλυψη της πλάτης του  μωρού με μονωτική κουβερτούλα ή σεντόνι. Δείτε της παρακάτω φωτογραφίες:

kangaroo 1 kangaroo 2 kangaroo 3

 

Posted in: Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου kangaroo;

 

Η μέθοδος kangaroo παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία του μωρού σας

Παρακάτω παρατηρείτε τα πιο σημαντικά

  • Το μωρό σας παρουσιάζει σημαντικά καλύτερη ικανότητα θερμορύθμισης με αποτέλεσμα τη μειωμένη καύση θερμίδων απαραίτητων για τον βασικό του μεταβολισμό.
  • Σημαντικά μεγαλύτερη σταθερότητα του καρδιακού και αναπνευστικού του ρυθμού
  • Μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα ακόμη και στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις
  • Αυξάνει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης όπως μετρώντας από την περίμετρο της κεφαλής του μωρού σας
  • Μειώνει σημαντικά πολύ τον χρόνο παραμονής στη μονάδα εντατικής νοσηλείας και φέρνει πιο κοντά την επιστροφή στο σπίτι με το μωρό σας.
  • Στην περίπτωση λοίμωξης η μέθοδος καγκουρό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δράση και τη συμπτωματολογία λοιμώξεων, ενώ μειώνει δραματικές τα κρούσματα πνευμονίας και σηψαιμίας.
  • Αυξάνει κατά πολύ την παραγωγή γάλακτος, τον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος σε ανοσολογικούς παράγοντες κατάλληλους για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζει το μωρό σας, και την επιτυχία του απευθείας θηλασμού σε γρηγορότερο χρόνο.
  • Αυξάνει κατά πολύ τη δική σας αυτοπεποίθηση στις δεξιότητες μητρότητας που αφορούν τη φροντίδα του μωρού σας.

Posted in: Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Πώς μπορείτε και εσείς να επωφεληθείτε μαζί με το μωρό σας από τη μέθοδο kangaroo;

Η μέθοδος kangaroo για την εφαρμογή της απαιτεί κάποιες περισσότερο συγκεκριμένες συνθήκες όπως την ύπαρξη συγκεκριμένης πολιτικής στις μονάδες νεογνών, την αρτιότητα του προσωπικού στη βοήθεια που μπορεί να σας παρέχει με το μωρό σας, τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων απλών ανέσεων όπως καρέκλας ή κρεβατιού στο πλάι της θερμοκοιτίδα του μωρού σας κ.λ.π. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν τα τμήματα για να μπορούν να χαρακτηριστούν kangaroo friendly. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Ωστόσο για επωφεληθείτε και εσείς από την μέθοδο αυτή ακόμη και όταν η μονάδα που φιλοξενεί  το μωρό σας δεν εφαρμόζει πλήρως τις οδηγίες , απλά ζητείστε το. Είναι γνώμη του συγγραφέα πως σε όλη την Αττική οι μονάδες νοσηλείας έχουν ενθουσιώδεις συναδέλφους που θα ήθελαν πολύ να σας βοηθήσουν σε αυτή σας την επιθυμία τηρώντας πάντα κανόνες ασφαλείας και σεβόμενη τον χώρο εργασίας τους και δικής σας φιλοξενίας. θα μπορούσατε απλά να ζητείστε για αρχή από την μαία-νοσηλεύτρια που περιθάλπει το μωρό σας να σας το δώσει στην αγκαλιά σας κάποια ώρα της ημέρας έναντι του να το βλέπετε από απόσταση στην θερμοκοιτίδα. Έτσι θα ξεκινήσετε να χτίζετε το δικαίωμα του μωρού σας στην ασφάλεια της θεραπευτικής σας αγκάλιασε που κάθε μέρα μπορεί να δυναμώνει άλλα και να μεγαλώνει όπως και το μωρό σας.

Συνήθως ένα μαιευτήριο φιλικό προς τα βρέφη είναι και άρτια εξοπλισμένο με εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική kangaroo.

Τέτοια μαιευτήρια στην Αττική είναι το Αττικό , το Λητώ και το Μητέρα ενώ και σε όλες τις υπόλοιπες μονάδες νεογνών γίνονται καθημερινά προσπάθειες βελτίωσης και μεγαλύτερης εφαρμογής της μεθόδου αυτής.

Μην πτοείστε από στερεότυπες εκφράσεις όπως ότι η μέθοδος αυτή είναι πιο προχωρημένη για την Ελλάδα ή αυτά δεν γίνονται ποτέ εδώ. Γίνονται αρκεί να το ζητήσετε και κάπου γύρω σας θα βρείτε θερμότατη υποστήριξη. Η μέθοδος kangaroo είναι προς συμφέρον όλων.

Posted in: Η μέθοδος kangaroo(καγκουρό) για τα πρόωρα μωρά.

Δείτε το παρακάτω βίντεο σχετικά με την μέθοδο καγκουρό:

  

Λάβετε κατάλληλη συμβουλευτική για το θηλασμό,διατηρήστε επαρκή ποσότητα γάλακτος και συνεχίστε με επιτυχία με τη βοήθεια του all4baby! Καλέστε μας τώρα! 

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγές:

World Health Organization, Dept. of Reproductive Health and Research(2003) Kangaroo Mother Care: a practical guide, Geneva

March of dimes:Working together for stronger,healthier babies (Last reviewed August 2014) “Kangaroo care”  available at http://www.marchofdimes.org/baby/kangaroo-care.aspx#

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.