όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Θέση ύπνου στην εγκυμοσύνη

Μαθήματα τοκετού all4baby

 

Ο ύπνος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταραχθεί λόγω φυσιολογικών ορμονολογικών αλλαγών, έλλειψης άσκησης, αύξηση του όγκου της κοιλιάς σας και εμβρυικών κινήσεων.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες ωστόσο στον ύπνο παρουσιάζονται κυρίως τους 2 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό όπου συχνά αισθάνεστε αϋπνία, συχνές διακοπές του ύπνου χωρίς αιτία κ.λ.π.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωστόσο η θέση του ύπνου είναι σημαντική και μπορεί να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο ξεκούρασης για εσάς και μια καλή οξυγόνωση για το μωρό σας. ‘Ήδη από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης  η μάζα της κοιλιάς σας μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο οξυγόνωσης και τροφοδοσίας του μωρού σας όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα είτε κατά την διάρκεια του ύπνου είτε τις ώρες χαλάρωσης. Όσο η μήτρα μεγαλώνει <<ζουλάει>> και κόβει την κυκλοφορία της κάτω κοίλης φλέβας , ενός αγγείου που ευθύνεται για την από και προς το μωρό σας κυκλοφορία αίματος. Η πίεση αυτή συνήθως επιδεινώνεται με την αύξηση του βάρους και όγκου της μήτρας και άρα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Με απλά λόγια όταν βρίσκεστε ανάσκελα στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας είναι σαν να κλείνεται για λίγο ή πολύ την μύτη του μωρού σας δίνοντας του λιγότερο χώρο να αναπνεύσει. Συνήθως το <<σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας>> όπως ονομάζεται αυτή η κατάσταση είναι αντιληπτό με συμπτώματα και από εσάς. Η παροδική αίσθηση αδιαθεσίας ή ζάλης , που μπορεί να αισθάνεστε όταν ξαπλώνετε ανάσκελα οφείλεται σε αυτή την πίεση.

Η καλύτερη θέση να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η θέση στο αριστερό ή το δεξί σας πλάι ή αν προτιμάτε το ανάσκελα βάζετε ένα μικρό μαξιλαράκια από τη δεξιά πλευρά της μέσης σας έτσι ώστε να σας στρέφει ελαφρώς προς τα αριστερά. Δοκιμάστε μεγάλα μαξιλάρια ύπνου,

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναστατώνεστε ή να ανησυχείτε για την θέση του ύπνου σας σε όλη την εγκυμοσύνη. Ωστόσο μικρές τέτοιες προτιμήσεις καθημερινά ωφελούν και εσάς και το μωρό σας.

prenatal_18 Sleeping-Positions-for-Pregnant-women-Snoozer-pillow

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.