όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Ποια είναι η ενεργειακή αξία του γάλακτος;

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

Εισαγωγή

Οι τροφές παράσχουν την κατάλληλη ενέργεια για να μπορέσουν να δώσουν στον οργανισμό τα εφόδια για τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Το μητρικό γάλα περιέχει την κατάλληλη αραίωση θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο που το μωρό χρειάζεται για τις καθημερινές του ανάγκες ανεξαρτήτως βάρους και ηλικίας.

Πόσες θερμίδες περιέχει το μητρικό γάλα;

Πόσες θερμίδες περιέχει το μητρικό γάλα;

Το μητρικό γάλα περιέχει 57-65 θερμίδες ανά 100 ml και θεωρείτε η ιδανικότερη αναλογία θερμίδων για τις ανάγκες των μωρών. Τα μωρά που θηλάζουν εξαιτίας της απόλυτης χρήσης των θερμίδων του μητρικού γάλακτος αναπτύσσονται περισσότερο τους πρώτους 4 μήνες της ζωής σε σύγκριση με τα μωρά που δεν θηλάζουν και αυτό προκύπτει από την μεγαλύτερη απορρόφηση και χρήση των συστατικών του μητρικού γάλακτος, που δεν χάνονται στην πέψη. Έτσι παρά την μικρότερη κατανάλωση θερμίδων από την ημερήσια προβλεπόμενη , τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερη διαφορά ανάπτυξης του πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες της ζωής. Η προσθήκη στερεών φαγητών στο καθημερινό διαιτολόγιο του μωρού σας δεν φαίνεται να αυξάνει τον δείκτη πρόσληψης θερμίδων γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματική ενεργειακή του κάλυψη με το δικό σας γάλα.

Η συνολική ενεργειακή δαπάνη και κατανάλωση των μωρών που θηλάζουν είναι 20% λιγότερη από τα μη θηλάζοντα μωρά ενώ στην διάρκεια του πρώτου χρόνου το μητρικό γάλα εμπλουτίζεται με περισσότερο λίπος και ενέργεια εφόσον θηλάσετε και μετά από αυτή την περίοδο.

Posted in: Πόσες θερμίδες περιέχει το μητρικό γάλα;

Ποιες διαφορές θερμιδικές υπάρχουν με το ξένο γάλα;

Ποιες διαφορές θερμιδικές υπάρχουν με το ξένο γάλα;

Αν και το ξένο γάλα έχει φτιαχτεί έχοντας τις ίδιες θερμίδες με το μητρικό (67kcal) φαίνεται πως η δράση του δεν είναι όμοια με του μητρικού. Τα μωρά που δεν θηλάζουν και καταναλώνουν ξένο γάλα , χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Σύμφωνα με μελέτες η συνολική ενεργειακή δαπάνη, η ελάχιστη ενεργειακή δαπάνη, ο μεταβολικός ρυθμός στον ύπνο, η θερμοκρασία πρωκτού και ο ρυθμός της καρδιάς των μωρών που δεν θηλάζουν είναι σημαντικά υψηλότερη έναντι αυτών που θηλάζουν. Έτσι έως και τον 80  μήνα τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα θα καταναλώσουν κατά μέσο όρο 30.000 θερμίδες επιπλέον για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Posted in: Ποιες διαφορές θερμιδικές υπάρχουν με το ξένο γάλα;

Πως προσαρμόζεται θερμιδικά το μητρικό γάλα;

Πως προσαρμόζεται θερμιδικά το μητρικό γάλα;

Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται σύμφωνα με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού σας που επιβάλλονται από το βάρος ,την συνολική του υγεία , την ηλικία και τις παροντικές του ανάγκες. Έτσι στις πρώτες 14 ημέρες το μωρό παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια ανά κιλό βάρους και χρειάζεται περίπου 148 θερμίδες ανά κιλό. Στους τρεις μήνες οι ανάγκες του πέφτουν και καταναλώνει περίπου 70-75 θερμίδες ανά κιλό ενώ στον 50 μήνα η συνολική θερμιδική του ανάγκη μειώνεται στις 62,5 θερμίδες ανά κιλό βάρους.

Posted in: Πως προσαρμόζεται θερμιδικά το μητρικό γάλα;

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition

HaleW.T. and HartmannP.E., 2007, Textbook of human lactation, Hale Publishing:USA

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.