όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Wednesday 21 March 2018

Δωρεά οργάνων νεογέννητου σε ενήλικα

Σύμφωνα με νέο άρθρο του BBC που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου,η πρώτη δωρεά οργάνων από νεογέννητο πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι τα νεφρά και τα ηπατικά κύτταρα ενός κοριτσιού 6 μόλις ημερών δόθηκαν σε 2 διαφορετικούς αποδέκτες μόλις σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες σωτήριες δωρεές αλλά καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αναμένεται αναθεώρηση μέσα στο Μάρτιο από το Royal College of Paediatrics and Child Health.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το κοριτσάκι γεννήθηκε με πολύ άσχημη υγεία. Είχε έλλειψη οξυγόνου πριν τη γέννηση και παρά την ανάνηψη,είχε υποστεί βαθιά εγκεφαλική βλάβη. Οι γονείς με μια κίνηση απίστευτης γενναιοδωρίας συμφώνησαν να δωρίσουν τα όργανα του μωρού τους μετά το θάνατο του.Έτσι, τα νεφρά της δόθηκαν σε ασθενή με ανεπάρκεια κ τα ηπατικά κύτταρα μεταγγίστηκαν σε ασθενή με κατεστραμμένο συκώτι. Η επέμβαση σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν δύσκολη και περίπλοκη καθώς σε αυτή την ηλικία τα νεφρά έχουν μέγεθος μόλις 5 εκατοστά.

Γιατροί και ειδικοί λένε πως τα όργανα των νεογέννητων μπορούν να δοθούν σε μωρά,παιδιά ακόμα και ενήλικες. (ειδικά στις περιπτώσεις βρεφών όπου οι μεταμοσχεύσεις από ενήλικους δότες δεν πετυχαίνουν πάντα)Απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη από την οικογένεια που μόλις έζησε μια τέτοια απώλεια να προχωρήσει σε δωρεά οργάνων αν και στο τέλος μπορεί να βγει κάτι θετικό από μια τέτοιο επίπονη και τραγική εμπειρία.

Παρά τις μεταμοσχεύσεις από νεογέννητα που λαμβάνουν χώρα σε ΗΠΑ,Γερμανία και Αυστραλία, οι διαφορετικές κατευθυντήριες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δήλωση θανάτου νεογέννητου μπορεί να παρεμποδίσουν σωτήριες επεμβάσεις, για αυτό και αναμένεται η αναθεώρηση το προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Πηγή:
Mundasad S. (2015) “Transplant first:Organ donation from UK newborn” BBC News, Health

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.