όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Διατροφή πριν την Εγκυμοσύνη all4baby!

Φροντίστε την διατροφή σας

H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός υγειούς σώματος και ενός γόνιμου περιβάλλοντος για να υποδεχτείτε το μωρό σας! Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να αποφεύγετε και πως να εμπλουτίσετε την διατροφή σας την περίοδο πριν την σύλληψη.

φροντίστε το σώμα σας

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή πριν την σύλληψη;

Είμαστε ό,τι τρώμε και αυτό που τρώμε έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα μας.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις περισσότερες λειτουργίες του σώματος όπως και στην αναπαραγωγή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια που ακολούθησαν ένα υγιεινό διαιτολόγιο ενίσχυσαν κατά 65% τις πιθανότητες μίας επιτυχίας της εξωσωματικής τους. Φανταστείτε τα αποτελέσματα που περιμένουμε να τεκμηριωθούν και επιστημονικά για την φυσιολογική σύλληψη.

Το μωρό σας από το πρώτο κιόλας λεπτό τρέφεται και αναπτύσσεται με ό,τι βρίσκεται άμεσα διαθέσιμο στο δικό σας σώμα. Επειδή ωστόσο οι πιο κρίσιμες εβδομάδες εγκυμοσύνης δεν είναι αντιληπτές έτσι ώστε να δώσετε περισσότερη προσοχή στην διατροφή σας είναι πολύ καλύτερο να την έχετε διορθώσει αρκετά πιο πριν την σύλληψη.

Υιοθετείστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο εμπλουτισμένο με μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης και καλά λιπαρά. Το μωρό σας θα σας ανταμείψει για την προσφορά σας!

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Πώς θα πρέπει να συμπληρώσετε την διατροφή σας πριν από την σύλληψη;

Εκτός από ένα υγιεινό διαιτολόγιο βασισμένο όσο το δυνατόν περισσότερο στην μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να συμπληρώνετε την διατροφή σας με κάποια επιπλέον στοιχεία.

  1. Φολικό οξύ . Το φολικό οξύ είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β .Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μελέτες
    έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη μειώνει τον κίνδυνο το μωρό σας να αναπτύξει κάποια ανωμαλία του νευρικού σωλήνα (NTDs). Ο νευρικός σωλήνας είναι η δομή από την οποία ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός αναπτύσσονται  κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης. Εάν ο σχηματισμός δεν ωριμάσει και δεν κλείσει τότε εμφανίζονται ανωμαλίες όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία. Η ανεγκεφαλία είναι ασύμβατη με τη ζωή και τα συμπτώματα που σχετίζονται με δισχιδή ράχη περιλαμβάνουν παιδική παράλυση,  έλλειψη ελέγχου του  σφιγκτήρα και μαθησιακές δυσκολίες.
  2. Βιταμίνες. Βιταμίνη Α,Β1,Β2,Β6, Β12, C, D, E , νικοτιναμίδιο,  παντοθενικό ασβέστιο, βιοτίνη.
  3. Μέταλλα. Κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκός, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
  4. Σίδηρο . Εφόσον έχετε διαπιστωμένη αναιμία τότε η λήψη του σιδήρου θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και πάλι ικανοποιητικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης ικανά να μεταφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο στο μωρό σας.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε φιλικό οξύ;

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως κάθε γυναίκα 3 μήνες πριν την σύλληψη πρέπει να λαμβάνει φιλικό οξύ σε δόση σύμφωνα τις ανάγκες της.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Πότε πρέπει να σταματήσω το φιλικό οξύ;

Συνεχίζετε  την πρόσληψη φιλικού οξέως έως ότου σταματήσει και ο θηλασμός.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Γιατί είναι σημαντικό να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με φιλικό οξύ πριν την σύλληψη;

Η χορήγηση του φολικού οξέως και μόνο μειώνει την συχνότητα βλαβών του νευρικού σωλήνα κατά 72%. Εάν η πρόσληψη αυτή έχει πραγματοποιηθεί συστηματικά για ένα χρόνο πριν την σύλληψη νέες μελέτες δείχνουν πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του προώρου τοκετού κατά 70% μεταξύ των εβδομάδων 20-28 και κατά 50% μεταξύ των εβδομάδων 28 με 32.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Γιατί είναι σημαντικό να συμπληρώνετε την διατροφή σας με πολυβιταμίνες πριν την σύλληψη;

Αντίστοιχα η πρόσληψη πολυβιταμινών πριν την σύλληψη μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού πριν της 34 εβδομάδες κατά 71% και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος μειώνει κατά 46% τις πιθανότητες  χαμηλού βάρους γέννησης.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ο συνδυασμός πρόσληψης φιλικού οξέως και πολυβιταμινών μειώνει όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα αλλά και την εμφάνιση δυσμορφιών (λαγώχειλο, λυκόστομα, υδροκεφαλία, διαταραχές της ανάπτυξης του ουροποιητικού, διαταραχές των άκρων) κατά 46%.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Γιατί είναι σημαντικό να συμπληρώνετε την διατροφή σας με σίδηρο;

Εάν σε κάποια πρόσφατη εξέταση αίματος η αιμοσφαιρίνη σας Hb είναι μικρότερη από 12 τότε η πρόσληψη σιδήρου 3 μήνες πριν την σύλληψη είναι απαραίτητη για εσάς. Ο σίδηρος θα αυξήσει την δυνατότητα του αίματός σας να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο μωρό σας και δυνητικά μπορεί η έλλειψή του να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Η θεραπεία με σίδηρο τείνει να δίνει αποτελέσματα 2-3 μήνες μετά την συστηματική χορήγηση.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να παίρνετε πριν την σύλληψη;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέως είναι 0.4mg/dl την ημέρα.

Εάν ωστόσο το οικογενειακό σας ιστορικό έχει ή είχε κάποιο άτομο με συγγενή δυσπλασία, λαμβάνετε επιληπτικά φάρμακα ή μεθοτρεξάτη, εάν έχετε διαβήτη ή το BMI σας είναι μεγαλύτερο από 30kg/m2, εάν πάσχετε από δρεπανοκυτταρική αναιμία ή θαλασσαιμία, εάν έχετε μια δίαιτα φτωχή σε φιλικό οξύ, εάν καταναλώνετε αλκοόλ ή καπνίζετε τότε η συνιστώμενη δόση πρόσληψης φτάνει από 4-5mg την ημέρα.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Ποια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων ενδείκνυται να παίρνετε πριν την σύλληψη;

Διαβάστε τον παρακάτω πίνακα και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστότερο για εσάς σκεύασμα.

Πίνακας βιταμινών και μετάλλων πριν την σύλληψη

Βιταμίνη Α 4.000ui
B1 1,6mg
B2 1.8mg

 

Νικοτιναμίδιο 19mg
B6 2.6mg
Παντοθενικό ασβέστιο 10mg
Βιοτίνη 0.2 mg
B12 4mcg
Βιταμίνη C 100mg
Βιταμίνη D 500iu
Βιταμίνη Ε 15mg
Ασβέστιο 125mg
Φώσφορο 125mg
Μαγνήσιο 100mg
Σίδηρο 60mg
Χαλκός 1mg
Μαγγάνιο 1mg
Ψευδάργυρο 7,5mg

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

Πόσο σίδηρο πρέπει να πάρετε πριν την σύλληψη;

Η πρόσληψη σιδήρου εξαρτάται από την αιμοσφαιρίνη σας. Για παράδειγμα εάν έχετε Hb=7-12 τότε χρειάζεστε μόνο 60mg την ημέρα ενώ εάν έχετε Hb< 7 τότε η δόση αυτή πρέπει να διπλασιαστεί.

Ο γιατρός και η μαία σας είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν πάνω σε  αυτό.

Posted in: φροντίστε το σώμα σας

 

 

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics 23rd edition, US: McGRaw-Hill Companies.

Νational Institute of Clinical Excellence, 2012, Fertility: assessment and treatment for people with fertility problems (update), London:RCOG Press.

Pan American Health Organization, 2011, Evidence Based Intervention, Washington DC : WHO Press

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.