όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φύλο μωρού-Υπάρχει σχέση;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Kristen J.Navara, ενδοκρινολόγου στο πανεπιστήμιο της Georgia, με στοιχεία από πάνω από 68 εκατομμύρια γεννήσεις σε 23 χρόνια, η χαμηλή πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «ευνοεί» τα κορίτσια.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αρσενικά έμβρυα-σε οποιοδήποτε στάδιο- είναι πιο ευαίσθητα από τα θηλυκά σε δυσμενείς συνθήκες μέσα στη μήτρα. Επίσης, παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυστηροί περιορισμοί στο φαγητό μπορεί να επηρεάσουν τις αναλογίες φύλων στις γεννήσεις.

Η Navara υπέθεσε ότι η αναλογία κοριτσιών και αγοριών που γεννιούνται επηρεάζεται από το βάρος που πήρε η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προέβλεψε ότι οι γυναίκες που πήραν λιγότερο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , θα έπρεπε να γεννήσουν σημαντικά περισσότερα κοριτσάκια και πως αν η πρόσληψη βάρους επηρεάζει άμεσα την αναλογία των φύλων, τότε σε περιπτώσεις αποβολών θα υπήρχαν απώλειες περισσότερων αρσενικών εμβρύων, όταν οι γυναίκες λάμβαναν ανεπαρκές βάρος στην εγκυμοσύνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν το ίδιο μοτίβο σε 4 ανθρώπινες φυλές: Μικρότερο ποσοστό αγοριών γεννήθηκε από μητέρες που πήραν λιγότερο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η αναλογία στη θνησιμότητα εμβρύων στους 6 μήνες κύησης είναι σε βάρος των αγοριών στις περιπτώσεις που οι μητέρες πήραν ανεπαρκές βάρος στην εγκυμοσύνη, προτείνοντας ότι η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη κατά την πρώιμη εμβρυακή ανάπτυξη, μπορεί να αυξήσει την απώλεια αρσενικών εμβρύων.

 

Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα εδώ.

 

Ενημερωθείτε για όλα τα θέματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ.

 

Πηγή: Navara KJ (2014) Low Gestational Weight Gain Skews Human Sex Ratios towards Females. PLoS ONE 9(12): e114304. doi:10.1371/journal.pone.0114304

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.