όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Εισαγωγή

Η αφαίρεση στήθους απασχολεί αρκετές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν προβεί σε αυτή την επέμβαση ίσως και αρκετά πριν σκεφτούν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παιδιά. Αποτελεί όμως μια επέμβαση που μπορεί να επιβαρύνει την θηλάζουσα μητέρα ΧΩΡΙΣ  αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να θηλάσει το μωρό της.

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Πόσο εφικτός είναι ο θηλασμός μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης – μείωσης;

Τα ποσοστά ανέρχονται στο 30- 80% ανάλογα την έρευνα και αναφέρονται είτε στον αποκλειστικό είτε στον μερικό θηλασμό. Το είδος της επέμβασης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να θηλάσετε. Τα χειρουργεία αφαίρεσης που περιλαμβάνουν την πλήρη αφαίρεση και επανατοποθέτηση της θηλής στην θέση της μετά το τέλος της επέμβασης έχουν την δυσμενέστερη πρόγνωση σχετικά με τον θηλασμό ενώ αυτά που με την τεχνική του μίσχου διατήρησαν την θηλή και την θηλέα άλω ενωμένη με το μαστό δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ίδια συχνότητα.

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Γιατί το χειρουργείο αφαίρεσης μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό;

Σε ένα χειρουργείο αφαίρεσης δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο ο λιπώδης ιστός και το περιττό δέρμα. Μαζί με αυτά αφαιρείτε και κάποιο σημείο του μαζικού αδένα που οφείλεται η παραγωγή του γάλακτος. Ο αδένας αυτός παραμένει μικρότερος και έτσι μπορεί αρχικά να επηρεαστεί η παραγωγή του γάλακτος μέχρι ο ιστός που έμεινε να μπορέσει να επαναπρογραμματιστεί σύμφωνα με τις επιτασσόμενες ανάγκες και να παράγει το απαιτούμενο γάλα.

Μετά από τα χειρουργεία αφαίρεσης,η δημιουργία συμφύσεων εσωτερικά του μαστού μπορεί να εμποδίζουν την ικανοποιητική ροή του ήδη παραγομένου γάλακτος το οποίο συχνά εγκλωβίζεται εσωτερικά του μαστού.

Σημαντική είναι και η κατάσταση που βρίσκεται το νεύρο του μαστού μεταξύ 4ης και 8ης ώρας,ο ερεθισμός του οποίου αποδίδει στον εγκέφαλο το μήνυμα για συνέχιση και  μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Η λειτουργία ή όχι αυτού μπορεί να εξεταστεί με την ύπαρξη ή όχι ερεθισμάτων ή αίσθησης στην περιοχή της θηλής, ενώ η νεύρωση φαίνεται να αποκαθίσταται επαρκώς με την πάροδο του χρόνου σε αρκετές γυναίκες.

Η ύπαρξη λειτουργικών γαλακτοφόρων πόρων που δεν έχουν βλαφτεί από το χειρουργείο ή έχουν ξανά δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος.

Τέλος η κατάσταση και το εύρος του αδένα του στήθους που έχει μείνει αλώβητος από το χειρουργείο αφαίρεσης επηρεάζει την δυνητικά παραγόμενη ποσότητα του γάλακτος των πρώτων ημερών.

Τα ανωτέρω φαίνεται να είναι λιγότερο συχνά στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με την λεγόμενη τεχνική του μίσχου που δεν περιλαμβάνει την πλήρη αποκόλληση της θηλής από το στήθος κατά την διάρκεια της επέμβασης. Οι ουλές στο στήθος σας είναι ενδεικτικές του είδους του χειρουργείου που κάνατε και μπορούν να σας προϊδεάσουν για το αποτέλεσμα. Όμως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πριν την άμεση εφαρμογή του θηλασμού την δυνατότητα μιας γυναίκας να θηλάσει αποκλειστικά ή όχι μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης.

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Τι μπορεί να αντιμετωπίσετε θηλάζοντας μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης στο μαστό ;

Η συνηθέστερη επιπλοκή αφορά την μειωμένη παραγωγή γάλακτος που οφείλεται στην μη ικανοποιητική διαθέσιμη μάζα του μαζικού αδένα ή και τον τραυματισμό των γαλακτοφόρων πόρων που το μεταφέρουν προς την θηλή σας ή και τον τραυματισμό του νεύρου που προκαλεί ροή προλακτίνης (ορμόνη για την παραγωγή του γάλακτος).  Αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως συμπλήρωμα ή πως δεν θα καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ζητείστε βοήθεια από σύμβουλο θηλασμού ήδη από την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό ή την εγκυμοσύνη για να σας βοηθήσει σχετικά με το δικό σας εξατομικευμένο πλάνο δράσης για την αύξηση του γάλακτος. Μπορείτε να επιτύχετε έως και αποκλειστικό θηλασμό αρκεί να το θέλετε και να λάβετε τη κατάλληλη συμβουλευτική. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι μπορούν και για αυτό και δεν το τολμούν.

Στάση γάλακτος, οι βουλωμένοι γαλακτοφόροι πόροι  και υπερφόρτωση είναι συχνότερα εμφανιζόμενες επιπλοκές μετά από ένα χειρουργείο όπως η αφαίρεση. Η μαστίτιδα δεν είναι τόσο συχνή όσο στις γυναίκες χωρίς χειρουργείο μαστού παρότι πιστεύεται το αντίθετο.

Ο πόνος των θηλών μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα λόγο κακής κυκλοφορίας στην περιοχή με την εικόνα μιας θηλής που φαίνεται να χάνει εντελώς το χρώμα της μετά την έξοδο από το στόμα του μωρού ενώ στην συνέχεια αποκτά πολύ έντονο κόκκινο και μπλε χρώμα. Η κατάσταση αυτή ομοιάζει την ύπαρξη αντίδρασης ψύχους λόγο κακής κυκλοφορίας των άκρων κυρίως στις γυναίκες και είναι άγνωστο γιατί μπορεί να συμβαίνει. Ζητείστε συμβουλευτική άμεσα από σύμβουλο θηλασμού εάν ο θηλασμός γίνεται βασανιστικά επώδυνος.

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Σημάδια πως τα πράγματα πάνε καλά μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης-μείωσης

Εάν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος σας μεγάλωσε μην απογοητεύεστε πως θα ξαναγυρίσετε στην πρότερη κατάσταση. Η μεταβολή αυτή είναι φυσιολογική και οφείλεται στην δημιουργία και επαναπροσδιορισμό του μαζικού αδένα για την εκτέλεση του θηλασμού.  Στην περίπτωση που η θηλή σας σκουρίνει, δείτε προς το τέλος της εγκυμοσύνης να ξεφλουδίζει ή βγάζει ένα υγρό -γάλα μην ανησυχείτε καθώς αυτό σημαίνει πως τα πράγματα πάνε αρκετά καλά.

Επίσης εάν η αίσθηση στην κάτω πλευρά της θηλής και της θηλέας άλω έχει αυξηθεί η αποκατασταθεί με το πέρασμα του χρόνου αυτό σημαίνει πως και η νεύρωση βελτιώθηκε και έτσι είστε ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην διάρκεια του θηλασμού ΜΗΝ ξεκινήσετε κατευθείαν με συμπλήρωμα γάλακτος. Δώστε στον εαυτό σας και το σώμα σας την δυνατότητα να δείξουν τι μπορούν να κάνουν για το καλό του μωρού σας αλλά και το δικό σας. Δώστε έμφαση στην σωστή εφαρμογή του θηλασμού, θηλάζοντας αποκλειστικά και απεριόριστα, κάνοντας room in , δίνοντας έμφαση στις αντιδράσεις του μωρού σας και αναγνωρίζοντας σημάδια πως το γάλα σας είναι ή δεν είναι αρκετό. Συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο θηλασμού πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια που μπορεί να σας κοστίσει στο μέλλον.

Εάν το στήθος σας παρουσιάσει σημάδια υπερφόρτωσης το 3ο και 4ο 24ωρο αυτό είναι πολύ καλό και σημαίνει πως υπάρχει λειτουργικός μαζικός αδένας να παράξει γάλο. Μπράβο! Τα ενοχλήματα της υπερφόρτωσης συχνά θα περάσουν σε 1 με 3 24ωρα και δεν πρόκειται να σας οδηγήσουν σε μαστίτιδα. Φροντίστε για την εντατικότατη άντληση του γάλακτος από το μαστό τις δύο με τρεις πρώτες εβδομάδες με την βοήθεια του μωρού σας και ίσως ενός θήλαστρου.

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας στον θηλασμό μετά από ένα χειρουργείο στήθους;

Ενημερωθείτε σωστά , αντικειμενικά και εξατομικευμένα για τον θηλασμό ήδη από την εγκυμοσύνη, επισκεπτόμενες ένα σύμβουλο θηλασμού και παρακολουθώντας μαθήματα θηλασμού

στα πλαίσια της προετομασίας σας για τον ερχομό του μωρού σας.

Οι πρώτες 3-4 εβδομάδες είναι σημαντικές και πρέπει να της εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο για να αυξήσετε την παραγωγή του γάλακτός σας. Εφαρμόστε τις βασικές αρχές του θηλασμού (room in, θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα, απεριόριστος και κατά βούληση, οχι μπουκάλι ή πιπίλα χωρίς λόγο στο μωρο τον πρώτο καιρό κ..π.) και αντλείτε συστηματικά γάλα μετά ή ενδιάμεσα τον θηλασμών με την βοήθεια διπλού ηλεκτρικού επαγγελματικού θήλαστρου. Μην απογοητεύεστε εάν δεν βγάζετε κάτι με το θήλαστρο. Στόχος είναι να προκαλέσετε τον απαραίτητο ερεθισμό στο στήθος σας έτσι ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος του ήδη υπάρχοντα λειτουργικού μαζικού αδένα. Ζητείστε την βοήθεια σύμβουλο θηλασμού  εάν δυσκολεύεστε με την εφαρμογή ή τους χρόνους διάρκειας των αντλήσεων. Διάφορετικές τεχνικές αύξησης του γάλακτος θα βοηθήσουν διαφορετικές γυναίκες. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και σίγουρα θα υπάρχει μια λύση είτε φαρμακευτική είτε φυσική και για εσάς.

Παρακολουθήστε τις πάνες και την ανάπτυξη σε βάρος του μωρού σας και δώστε συμπλήρωμα όποτε χρειάζεται ΧΩΡΙΣ να εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας.

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Πότε χρειάζεται να δώσετε ή να ξεκινήσετε συμπλήρωμα γάλακτος μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης μαστού;

  • Στην περίπτωση που το μωρό μας χάνει ραγδαία βάρος ενώ κατά την διάρκεια των θηλασμών σας έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν τρώει ικανοποιητικά από το στήθος.
  • Στην περίπτωση που φαίνεται είτε από το μαιευτήριο είτε στο σπίτι πως οι πάνες του μωρού σας είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες για το 24ωρο και την ηλικία του. Δείτε εδώ πώς και πόσες πρέπει να είναι.
  • Εάν το μωρό σας δεν παίρνει επαρκές βάρος για την ηλικία του. Πάνω από 170 γραμμάρια δηλαδή για τους πρώτους 4 μήνες και πάνω από 140 γραμμάρια από τον 4ο μέχρι τον 6ο μήνα.
  • Εάν αντιλαμβάνεστε πως το γάλα σας δεν είναι επαρκές εφαρμόζοντας τις αρχές που αναγράφονται εδώ, σχετικά με την επαρκή παραγωγή.

 

Posted in: Αφαίρεση στήθους και θηλασμός

Μαθήματα Θηλασμού

Πηγή

Riordan J. and WambXH k.,2010, Breastfeeding and Human Lactation, Fourth Edition.

Wilson C and Hoover, 2008, Breastfeeding Atlas,Fourth Edition

BFAR Breastfeeding After Reduction

American Society of Plastic Surgeons 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Trackbacks for this post

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.