όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Άντληση γάλακτος για το πρόωρο μωρό σας

 

Χρείαζεστε βοήθεια στο θηλασμό;

 

Εισαγωγή

Η άντληση γάλακτος για το πρόωρο μωρό σας έχει κάποια μικρά μυστικά για μεγαλύτερη επιτυχία και πάντα μπορεί να ενισχυθεί. Φροντίστε να αναζητήσετε  άμεσα βοήθεια για τις ανάγκες τις δικής σας εκπαίδευσης ή σε οποιαδήποτε περίπτωση διαπιστώσετε πως η ποσότητα δεν επαρκεί ή δυσκολεύεστε να διοχετεύσετε αυτή την ποσότητα από το στήθος σας ή πως η δική σας έκκριση γάλακτος δεν έχει ξεκινήσει.

 •  Ξεκινήστε άμεσα και μη χάνετε χρόνο. Η άντληση γάλακτος μέσα στις πρώτες 6 ώρες από τη γέννηση φαίνεται να είναι πολύ σημαντική για τη συνέχιση και επάρκεια του δικού σας γάλακτος.
 • Κάντε άντληση με το χέρι μέχρι να κατέβει το γάλα και συμπληρωματικά με τη χρήση του θηλάστρου. Αν και τα θήλαστρα είναι ένας αρκετά χρήσιμος τρόπος άντλησης δε φαίνεται να προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της άντλησης με το χέρι. Το θήλαστρο όσο καλό και εάν είναι συνήθως δε μπορεί στις περισσότερες γυναίκες να απομυζήσει την ποσότητα του πρωτογάλακτος που βρίσκεται στο στήθος σας. Σε αντίθεση με το χέρι σας η άντληση  είναι απλή, χρειάζεται μικρή εκπαίδευση και λίγη εξάσκηση και σύντομα θα σας βοηθήσει να αντλήσετε επαρκή ποσότητα πρωτογάλακτος από το στήθος σας. Δείτε εδώ πόσο εύκολα και αποτελεσματικά θα μπορούσε να γίνει η άντληση με το χέρι και πόσο βοηθητική μπορεί να είναι για τη διατήρηση της γαλουχίας σε επαρκή επίπεδα.
  Η άντληση με το χέρι φαίνεται να είναι ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος άντλησης, ανέξοδος, πιο αποτελεσματικός για την απομύζηση του γάλακτος και αυξάνει σημαντικά τη ροή και παραγωγή του γάλακτος. Επίσης είναι ο λιγότερο τραυματικός τρόπος άντλησης γάλακτος από το στήθος όταν έχετε πληγωμένες θηλές.
 • Αντλήστε το γάλα σας σε κατάσταση ηρεμίας , δίπλα από το μωρό σας ή κοιτάζοντας μια φωτογραφία του ή σκεπτόμενες το μωρό σας. Αυτό θα είναι και το καταλληλότερο μέρος για εσάς που θα αποδώσει την μεγαλύτερη ποσότητα στον συντομότερο χρόνο.
 • Χρησιμοποιήστε κατάλληλο θήλαστρο για τις ανάγκες σας και συμπληρώστε με άντληση με το χέρι. Η άντληση με το χέρι φαίνεται να αυξάνει κατά 48% την παραγωγή γάλακτος.
 • Γνωρίζετε πόσο γάλα χρειάζεστε.  Οι στόχοι σάς θα πρέπει να είναι να φτάσετε την 10η ημέρα από την γέννηση να παράγετε πάνω από 750 ml γάλα για το μωρό σας.
 • Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε άντληση για το μωρό σας; Η συχνότητα δεν εμπίπτει αποκλειστικά σε γενικούς κανόνες αλλά και στην εξατομικευμένης δυνατότητα αποθήκευσης γάλακτος από το μαστό. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να λάβετε εξατομικευμένη συμβουλευτική με συνεχή επικοινωνία για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Από την πρώτη κιόλας άντληση και σε κάθε διαδοχική οι ποσότητες σας πρέπει να αυξάνονται ειδικά τις πρώτες δυο εβδομάδες. Ξεκινήστε με άντληση με το χέρι κάθε 3-4 ώρες μέχρι να<< κατεβεί>> το γάλα και μετά συνεχίστε με το χέρι ή το θήλαστρο ή καλύτερα με συνδυασμό αυτών των δυο μεθόδων άντλησης ( για καλύτερα αποτελέσματα) πάνω από 8 φορές την ημέρα. Εάν η παραγωγή φαίνεται να είναι μικρότερη ενισχύστε ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα των αντλήσεων σας
 • Πόση ώρα πρέπει να αντλώ; Η ποσότητα του γάλακτος που βρίσκεται συσσωρευμένη στο μαστό φαίνεται να αντλείται κατά 94% μέσα στα πρώτα 5 λεπτά. Όμως η συνέχιση της άντλησης σε ένα λιγότερο γεμάτο στήθος είναι που δίνει το μήνυμα της ανάγκης μεγαλύτερης παραγωγής. Συμβουλεύεστε να δοκιμάσετε να αντλείτε το γάλα σας για 15 λεπτά διακεκομμένης άντλησης. Ο παραπάνω χρόνος δεν φαίνεται να είναι αποδοτικός αλλά ούτε και η συνεχόμενη άντληση. Διαβάστε εδώ για το πώς θα κάνετε άντληση με το θήλαστρο ενισχύοντας την παραγωγή σας
 • Τι θήλαστρο χρειάζεστε για να αντλήσετε το γάλα σας για ένα πρόωρο μωρό. Επειδή η ανάγκη άντλησης είναι μεγαλύτερη και η ομοίωση του γεύματος ενός μωρού, σύμφωνα με τον ερεθισμό που μπορεί αυτό να προκαλέσει κατά την διάρκεια ενός απευθείας θηλασμού. Στη περίπτωση τέτοιας ανάγκης αντλήσεων η ενοικίαση ενός επαγγελματικού θηλάστρου φαίνεται η καλύτερη λύση. Ενημερωθείτε για τα προτεινόμενα θήλαστρα και τη χρήση τους εδώ.
 • Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με τις αντλήσεις σας. Καταγράψτε το χρόνο διαρκείας, την παραγωγικότητα και τις δυσκολίες που συναντήσατε στην διάρκεια της άντλησης.Επικοινωνήστε  με σύμβουλο θηλασμού σε οποιαδήποτε περίπτωση παρουσιαστεί δυσκολία σχετικά με την άντληση,μειωμένη παραγωγικότητα ή μείωση της προηγούμενης παραγωγής γάλακτος από το στήθος σας.
 • Αναφέρετε οποιαδήποτε διάφορα στην ποσότητα του γάλακτος σας. Εάν η ποσότητα παραμένει στάσιμη χωρίς να αυξάνεται η σταδιακά μειωθεί επικοινωνείτε με σύμβουλο θηλασμού για να σας βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος. Εκτός από την βελτίωση των τεχνικών και συχνότητας αντλήσεων σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασφαλής και αναγκαία για τη διατήρηση της γαλουχίας η χρήση φαρμάκων που αυξάνουν το γάλα σας.
 • Πώς να μεταφέρετε ή να φυλάξετε το γάλα σας όταν αντλείτε για το πρόωρο μωρό σας. Μπορείτε να δείτε τις οδηγίες φύλαξης και μεταφοράς του γάλακτος σας εδώ. Ωστόσο για τα πολύ πρόωρα μωρά κάτω των 1000 γραμμαρίων ή τα μωρά που δεν έχουν περάσει στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η ανάγκη για παστερίωσης ή κατάψυξη του μητρικού γάλακτος είναι μεγάλη. Για αυτό και η νοσηλευτική μονάδα που απευθύνεστε θα σας προμηθεύσει με ειδικές οδηγίες φύλαξης και μεταφοράς που θα περιλαμβάνουν τρόπους λήψης επαρκών μέτρων προστασία μέσω της παστερίωσης ή της κατάψυξης του γάλακτος.
 • Τηρείτε επαρκή υγιεινή. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας πριν την άντληση , εφαρμόστε αποστείρωση των σκευών σας και δίνετε σημασία στην ατομική σας υγιεινή.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η συνθήκη ή το πρόβλημα θηλασμού που αντιμετωπίζετε το all4baby είναι κοντά σας. Αναζητήστε τη βοήθεια μας σε θέματα θηλασμού με ένα κλικ ή ένα τηλέφωνο. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μαθήματα Θηλασμού

 

Πηγή:
Riordan J.,Wambach K.  (2010)Breastfeeding and Human Lactation Jones and Bartlett 4th edition

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.