όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Ποιος είναι ο ρόλος των αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη

Αντικαταθλιπτικά στην Εγκυμοσύνη

Η επιστήμη την σημερινή εποχή εμβαθύνει και προσδιορίζει με μεγαλύτερο ζήλο τις αιτίες των ιατρικών προβλημάτων ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργιες λεπτομέρειες των αιτιολογικών παραγόντων που τις προκαλούν.

Για την λεκτική και διανοητική ανάπτυξη η έρευνα είναι συνήθως πιο δύσκολη και χρονοβόρα και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της. Το ίδιο συμβαίνει και με την έρευνα που εξέδωσαν νέοι επιστήμονες στον Καναδά και συνδέει την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη με την λεκτική ικανότητα του μωρού.

Είναι γνωστό πως τα ψυχοτρόπα φάρμακα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταβάλλουν την νευρική πλαστικότητα και να μετατοπίσουν  τα στάδια της αντίληψης του ατόμου. Οι αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SRIS) είναι μια ουσία ευρέως διαδεδομένη για την αντιμετώπιση των κρίσεων διάθεσης, της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη κ.λ.π.  που επηρεάζει την συμπεριφορά του εμβρύου.

Οι ερευνητές μελέτησαν εάν η έκθεση  στο SRIS μεταβάλλει την λεκτική ικανότητα και ανάπτυξη των μωρών που οι μητέρες τους υπεβλήθησαν σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη.

Στην έρευνα υπήρχαν τρεις ομάδες .Στην 1η ομάδα συμμετείχαν μωρά από  ελαφρώς καταθλιπτικές  ή όχι μητέρες που δεν κατανάλωναν SRIS, στην 2η ομάδα συμμετείχαν μωρά από μητέρες που ήταν καταθλιπτικές αλλά δεν κατανάλωναν SRIS και στην 3η ομάδα μωρά που οι μητέρες τους έπαιρναν SRIS λόγω κατάθλιψης. Τα μωρά αυτά μελετήθηκαν στην ανταπόκρισή τους σε τεστ φωνηέντων και βρεφικού διαλόγου  στις 36 εβδομάδες εγκυμοσύνης και στον 6ο και 10ο μήνα της ζωής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπως ήταν αναμενόμενο τα βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί σε SRIS είχαν επιτυχής ελέγχους γλωσσικής ανταπόκρισης στους 6 μήνες και απέτυχαν να αντιληφθούν τις διαφορές των φωνηέντων και συμφώνων στους 10 μήνες, ενώ τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε SRI στην εγκυμοσύνη απέτυχαν στην αναγνώριση των φθόγγων αυτών στους 6 και 10 μήνες ενώ τα μωρά των καταθλιπτικών μητέρων απέτυχαν στους 6 μήνες και πέτυχαν στους 10 μήνες. Στη εγκυμοσύνη τα μωρά που δεν ήταν εκτεθειμένα σε SRI δεν ανταποκρίνονταν στα σύμφωνα παρά μόνο στα φωνήεντα ενώ τα μωρά των καταθλιπτικών μητέρων που έπαιρναν SRI ανταποκρινόντουσαν και στα δύο.

Οι ερευνητές καταλήγουν ‘’ H προγεννητική κατάθλιψη της μητέρας και η  έκθεση SRI φαίνεται να μετατοπίζουν αμφίδρομα την γλωσσική αντίληψη των μωρών. Περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητο να γίνουν για την πλήρη κατανόηση του μηχανισμού αυτού’’.

Πηγή

Weikum, M., Oberlander, T., HEnsch, T., and Werker . J, PNAS, 2012, Prenatal exposure to antidepressants and depressed maternal mood alter trajectory of infant speech perception.

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.