όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

To αντιεμετικό Ondansetron ασφαλές στην εγκυμοσύνη.

Η ναυτία και οι έμετοι αποτελούν τα πλέον συχνά συμπτώματα και εκδηλώσεις αδιαθεσίας σε μια εγκυμοσύνη που πολλές φορές κρίνεται πως χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Όμως οι γνώσεις μας σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας κάποιων φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και την γαλουχία είναι μειωμένες. Νέα μεγάλη έρευνα εξέτασε την ασφάλεια του φαρμάκου ondansertron, ενός ευρέως γνωστού αντιεμετικού φαρμάκου στην Αμερική και διαθέσιμου και στην Ελληνική αγορά, για την ασφάλειά του στην εγκυμοσύνη.

608,385 γυναίκες που κυοφόρησαν ένα έμβρυο μελετήθηκαν από το 2004 έως το 2011 για την ανίχνευση επιπλοκών όπως έμετοι και ναυτίες στην Δανία. Οι 1970 συμμετέχοντες που πήραν το φάρμακο στην εγκυμοσύνη εξετάστηκαν για επιπλοκές  όπως, αποβολή, ενδομήτριος θάνατος, χαμηλό βάρος γέννησης και συγγενής ανωμαλίες. Με μέσο όρο δόσεων που καταναλώθηκαν σε κάθε μια από τις ακόλουθες εγκυμοσύνης να είναι 30 δεν ανιχνεύθηκαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά εμφάνισης αυτών των επιπλοκών με την λήψη του φαρμάκου στην εγκυμοσύνη.

Η λήψη ondansertron στο πρώτο τρίμηνο δεν φαίνεται να προκαλεί κάποια γεννετική ανωμαλία. Τα ποσοστά του πρόωρου τοκετού , του χαμηλού βάρους γέννησης και του ενδομήτριου θανάτου δεν μεταβλήθηκαν δυνητικά με την λήψη του φαρμάκου σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης.

Τα άνωθεν αποτελέσματα δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στην κατανάλωση αυτού του φαρμάκου έναντι άλλων αντιεμετικών στην εγκυμοσύνη που έχουν μελετηθεί λιγότερο για τις επιδράσεις τους στο κύημα.

Πηγές

Pasternak, B, Svanstrom, H., and Hviid, A. ,2013, N Engl J Med, Ondansetron in Pregnancy and Risk of Adverse Fetal Outcomes

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.