όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 23 March 2018

Αλλεργία στο μωρό. Πως εκδηλώνεται, γιατί συμβαίνει και τι συνίσταται να κάνετε;

Η αλλεργία και τα αλλεργικά επεισόδια παρουσιάζονται συχνά στα παιδιά. Όσον αφορά τα βρέφη όμως, συνήθως εκδηλώνονται με προϋπάρχον οικογενειακό ιστορικό ή όταν το μωρό δεν θηλάζει. Η αλλεργία προέρχεται από την πυροδότηση παραγωγής IgE αντισωμάτων έναντι κάποιας ουσίας στην οποία το μωρό παρουσιάζει δυσανεξία ή αλλεργία.

συμπτώματα-αλλεργία-δυσανεξία

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας ή της δυσανεξίας;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο μωρό σας είναι:

 • Ναυτία και εμετοί.
 • Κολικοί, πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, διάρροια.
 • Εκρήξεις έντονου κλάματος.
 • Ευερεθιστότητα.
 • Άρνηση τροφής ή δυσφαγία.
 • Αλλαγή των κενώσεων συνήθως με εμφάνιση αιματηρών βλεννών στα κενώσεις του μωρού σας.
 • Τοπική δερματίτιδα ή έκζεμα με εμφάνιση φλυκταινών με εξόγκωμα από την επιφάνεια του δέρματος.
 • Οίδημα σε σημεία του σώματος.
 • Αναφυλαξία.

Posted in: συμπτώματα-αλλεργία-δυσανεξία

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αλλεργίας ή δυσανεξίας στο μωρό σας;

 • To γάλα που καταναλώνει το μωρό σας. Τα επεισόδια αλλεργιών είναι πολύ συχνότερα στα μωρά που δεν θηλάζουν έναντι των μωρών που θηλάζουν. Ο αποκλειστικός θηλασμός έως και 6 μηνών και η συνέχιση αυτού συμπληρωματικά με άλλα γεύματα μέχρι τον πρώτο χρόνο του μωρού σας παρέχει προστασία και πρέπει να επιδιώκεται.
 • Η διατροφή του μωρού σας παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη επόμενου επεισοδίου αλλεργίας ή δυσανεξίας σε κάποια τροφή. Το 90% των αλλεργιών λόγω τροφής στα βρέφη προέρχεται από την κατανάλωση των ακόλουθων τροφών όπως αγελαδινά προϊόντα,αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί,ψάρι, σόγια, σιτάρι.
 • Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός τότε το είδος του γάλακτος που πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της βρεφικής ηλικίας θα πρέπει να είναι υδροδιαλυτή φόρμουλα δηλαδή ειδικό υποαλλεργικό γάλα για όλα τα μωρά τα οποία έχουν ιστορικό εμφάνισης αλλεργιών ή έχουν εμφανίσει αλλεργικά επεισόδια στο παρελθόν. Η χρήση ημιυδροδιαλυμένου γάλακτος σε υγρό ή σκόνη μπορεί να ενεργοποιήσει την εκδήλωση αλλεργιών.

Posted in: συμπτώματα-αλλεργία-δυσανεξία

Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Εάν έχετε κάποια υποψία ότι το μωρό σας παρουσιάζει κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή σταματήστε άμεσα την παροχή αυτής στο μωρό σας. Είναι συνηθέστερο αυτό να παρουσιάζεται γύρω στον έκτο μήνα με την εισαγωγή στερεών τροφών.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρο και τον σύμβουλο θηλασμού σας, οι οποίοι θα μπορέσουν να σας δώσουν λύσεις σχετικά με το δικό σας διαιτολόγιο και την αποφυγή επόμενου επεισοδίου.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ο παιδίατρός σας θα ζητήσει την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων ανίχνευσης πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν αλλεργία στο μωρό σας ώστε να υπάρξει εξατομικευμένη επίλυση του προβλήματος.

Posted in: συμπτώματα-αλλεργία-δυσανεξία

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ήδη στην αρχή του θηλασμού ή και στην πορεία του να αλλάξετε το διαιτολόγιό σας προληπτικά, αφαιρώντας από αυτό τις τροφές που πιθανόν προκαλούν κάποια αλλεργική αντίδραση. Η διατροφή σας στην γαλουχία πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών χωρίς περιορισμούς και με έμφαση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

 

Πηγή:

www.health-e-learning.com. 2014. BE04: Breastfeeding Initiation and the First Week.

 

 

 

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεύθυνση του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.