όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Friday 20 July 2018

Μασάζ στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

  

Εισαγωγή

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ευαίσθητη και μοναδική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Οι ψυχοσωματικές αλλαγές που θα σημειωθούν σε συνδυασμό με την καθημερινότητα στην οποία θα πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση στην οποία θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστεί.

μασαζ στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

Πώς μπορεί το μασάζ να σας βοηθήσει στην εγκυμοσύνη σας?

Σύμφωνα με μελέτες το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του άγχους και κατʼ επέκταση στην ψυχική ηρεμία της μητέρας, αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου αφού η μητέρα και το έμβρυο σε αυτή την περίοδο είναι αλληλένδετοι οργανισμοί. Τα οιδήματα, οι μυοσκελετικοί πόνοι, και οι πόνοι των αρθρώσεων απαλύνονται, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος και η εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών.

Ποια τεχνική είναι ιδανική για την εγκυμοσύνη?

Η καταλληλότερη μάλαξη για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η Σουηδική, η οποία χαρακτηρίζεται από την ευεργετική επίδραση που έχει σε ένα σώμα που έχει αρχίσει να υφίσταται μία σειρά αλλαγών που κατά την διάρκεια των 9 μηνών εντείνονται και που κατά περιόδους ενδεχομένους να δημιουργούν πόνο και δυσφορία. Η θέσεις που μπορεί να εφαρμοστεί το μασάζ είναι η ύπτια και η πλάγια θέση έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η κοιλιά και πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή από τον θεραπευτή για να αισθάνεται η έγκυος ασφαλής και προστατευμένη. Η στήριξη του σώματος κατά τη διάρκεια της μάλαξης και η καθοδήγηση της εγκύου για το πως αισθάνεται χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη του μασάζ στην εγκυμοσύνη?

Τα κυριότερα οφέλη από το μασάζ της εγκυμοσύνης είναι η ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες και την δυσκαμψία, η μυϊκή ευελιξία, η αποσυμφόρηση των άκρων, η ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, από πόνους στον αυχένα, στον κορμό και στα πόδια. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει η αποβολή των τοξινών μέσω του λεμφικού συστήματος, η μείωση της αϋπνίας, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου -αφού με τη μάλαξη επιτυγχάνουμε σωματική και ψυχική ηρεμία- και η γενικότερη ευεξία που νοιώθει η έγκυος εν μέσω μιας ιδιαίτερα φορτισμένης περιόδου.

Τι προϊόντα χρησιμοποιούνται στο μασάζ στην εγκυμοσύνη?

Η αρωματοθεραπεία έχει ως σκοπό την εναρμόνιση ψυχής και σώματος και την βελτίωση της διάθεσης, όμως σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής της γυναίκας πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένη αφού τα αιθέρια έλαια είναι δυνατόν να προκαλέσουν αίσθημα δυσφορίας λόγω της έντονης οσμής τους ή και ανασφάλεια στην μητέρα που προτιμάει να χρησιμοποιεί προϊόντα αγνά και φυσικά. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε μόνο αμυγδαλέλαιο ειδικά στο διάστημα από τον τρίτο μέχρι τον έκτο μήνα, ενώ από τον έκτο μέχρι τον ένατο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο από μανταρίνι που είναι μη τοξικό και έχει ελαφριά οσμή καθώς επίσης και τσάι, χαμομήλι, λεβάντα και λεμόνι κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα ήταν καλό να κάνετε μασάζ?

Το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτιμάται να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σε μέλλουσες μητέρες κάτω των 20 ή άνω των 35 ετών, σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, διαβήτη, άσθμα, χρόνια υπέρταση, ιστορικό αποβολής, καθώς και σε περιπτώσεις που παρατηρείται καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, ελλιπής κινητικότητά του και χαμηλή αύξηση του βάρους του και τέλος αρρυθμία του εμβρύου.

Πότε μπορείτε να κάνετε μασάζ στην εγκυμοσύνη?

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το μασάζ αποφεύγεται καθώς ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί απόλυτα το έμβρυο. Από τον τρίτο μέχρι τον έκτο μήνα το μασάζ μπορεί να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, ενώ από τον έκτο μέχρι τον ένατο μήνα το μασάζ μπορεί να πραγματοποιείται κάθε δύο έως τρείς φορές την εβδομάδα.

Η θετική επίδραση που έχει το μασάζ στην εγκυμοσύνη σε ένα σώμα που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, που αυξάνει το βάρος του και αλλάζει κέντρο βάρους με αποτέλεσμα να καταπονούνται σημεία όπως ο αυχένας, η μέση, τα πόδια αλλά και οι μυς, σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τις ορμονικές αλλαγές, είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την διάθεση της εγκύου και του εμβρύου καθώς την απαλλάσσει από την πίεση και να της επιτρέπει να χαρίσει στον εαυτό της λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Πού γίνονται οι συνεδρείες?

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο χώρο σας από εξειδικευμένη αισθητικό στο μασάζ στην εγκυμοσύνη και την λοχεία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζεται μεγαλύτερη χαλάρωση και απόδοση των προτερημάτων του μασάζ στην εγκυμοσυνη και ευελιξία στο πρόγραμμά σας.

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κηφισίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.