όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 21 January 2018

συμπτώματα τοκετού

Συμπτώματα τοκετού – Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

[maxbutton id=”4″]

Εισαγωγή

Ο φυσιολογικός τοκετός ξεκινά και ορίζει το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Έχει σαφή συμπτώματα, που δύσκολα παραβλέπονται και είναι ένα φυσιολογικό εξελισσόμενο φαινόμενο. Με σωστή προετοιμασία και καθοδήγηση από την μαία και το γιατρό σας θα μπορέσετε να αντιληφθείτε και εσείς πότε αυτό που νιώθετε είναι ή όχι τοκετός.Για να προετοιμαστείτε σωστά παρακολουθείστε μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς από το Αll4baby.

[maxbutton id=”2″]

 

Συμπτώματα τοκετού - Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Πότε ξεκινάει ο τοκετός;

Ο τοκετός είναι ένα επικείμενο γεγονός για τις περισσότερες γυναίκες μετά την 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο η πιθανή σας ημερομηνία, όπως δίνεται από το γιατρό σας στο υπερηχογράφημα της αυχενικής σας διαφάνειας, ορίζει την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.Σύμφωνα με την φύση μας, ο τοκετός ξεκινά κοντά στην πιθανή σας ημερομηνία.

Στο πρώτο παιδάκι οι περισσότερες κυρίες θα μπουν σε τοκετό την 41η-42η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους.

Στο δεύτερο και τρίτο παιδάκι κ.λ.π. ο τοκετός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεκινήσει την 40η -41η εβδομάδα.

Posted in: Συμπτώματα τοκετού - Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Ο τοκετός ξεκινάει και τελειώνει με συσπάσεις. Έτσι γίνεται η φυσιολογική εξώθηση του εμβρύου από το σώμα.Ωστόσο 2 λόγοι μπορούν να σας οδηγήσουν στο μαιευτήριο:είτε οι συσπάσεις είτε να σπάσουν τα νερά.Το 65-67% των γυναικών θα έχουν εμπειρία έναρξης τοκετού μέσω συσπάσεων και μόνο το 8% θα έχει εμπειρία έναρξης τοκετού μόνο με το σπάσιμο των νερών.

Συσπάσεις- Πόνοι τοκετού

Οι συσπάσεις του τοκετού είναι συστηματικές,περιοδικές και συχνές.Ακολουθούν τον ψευδοτοκετό και δημιουργούν την εντύπωση συστηματικών πόνων περιόδου μικρής προς μέτριας έντασης, οι οποίοι εμφανίζονται κάθε 3 με 5 λεπτά, Οι πόνοι αυτοί είναι αρκετά βατοί και πολύ ανεκτοί από το σώμα χωρίς την ανάγκη χρήσης παυσίπονου. Σε αρχικά στάδια τοκετού η διάρκεια τους δεν υπερβαίνει συνήθως τα 50 δευτερόλεπτα. Με τη χρήση της αναπνόής σας, αλλαγής θέσεων και στάσεων, την κίνηση στο χώρο,τη χρήση του νερού κτλ. θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε επαρκώς και να κάνετε αυτές σας τις συσπάσεις προοδευτικά αποδοτικότερες για την εξελιξη του τοκετού σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία συσπάσεων στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι συχνή και προοδευτικά τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα συχνότερη. Πολλές φορές μέσα στη μέρα μπορείτε να νιώθετε βάρος χαμηλά στην κοιλιά ή ανάγκη να επισκέπτεστε ακόμα συχνότερα την τουαλέτα ή το αίσθημα κράμπας χαμηλά στην κοιλιά.Σημασία δεν έχει η παρουσία αυτών των συσπάσεων(να έχετε 1,2 ή 3 μέσα σε μία ημέρα) αλλα η περιοδική τους συχνή εμφάνιση. Στη συνέχεια της εμφάνισης του ψευδοτοκετού η παρουσία συστηματικών συσπάσεων-πόνων είτε μπροστά στην κοιλιά στη γραμμή του μπικίνι είτε στη μέση(συμβαίνει μόνο στο 5% των γυναικών) σημαίνει έναρξη τοκετού. Παράλληλα με τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πίεση προς τον κόλπο,την κοιλιά σας να σκληραίνει αρκετά, την πύελο να πιέζεται και έναν ελαφρύ ίσως πόνο στη μέση.Συνήθως στην έναρξη του τοκετού δεν έχουν σπάσει ακόμα τα νερά.

Σπάνε τα νερά

Αρχικά δε μπορεί καμία δική σας ενέργεια να προκαλέσει σπάσιμο των νερών. Ο σάκος που περιβάλλει το μωρό σας, είναι αρκετά ελαστικός και πολύ ανθεκτικός, ικανότατος να προστατεύσει τον όγκο των νερών, το μωρό σας, τον πλακούνται και το λώρο για 9 μήνες. Συνηθίζεται να σπάσει σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης τοκετού αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο τοκετός σας να ξεκινήσει με αυτό το σύμπτωμα ενώ δεν υπάρχουν συσπάσεις ή στη διάρκεια του ψευδοτοκετού. Όταν σπάνε τα νερά η αίσθηση είναι παρόμοια με την ασυνείδητη απώλεια ούρων. Μικρής ποσότητας υγρά φεύγουν από τον κόλπο χωρίς να μπορείτε να τα ελέγξετε, βρέχοντας το εσώρουχο ή και τα ρούχα σας. Το χρώμα των νερών είναι συνήθως καθαρό σαν νερό, ενώ μπορεί να περιέχει μικρά άσπρα κομματάκια, υπολλείματα σμίγματος. Δε μυρίζει,φυσιολογικά, και δεν αποβάλλεται όλη η ποσότητα που περιέχει η κοιλιά σας με μία φορά. Εάν υποπτεύεστε ότι σας έσπασαν τα νερά,κινηθείτε στο χώρο,προσπαθήστε να κάνετε βαθύ κάθισμα, να γελάσετε, να βήξετε ή απλά να περιμένετε την επόμενη συσπαση, ενέργειες που θα αποδώσουν μια ακόμα ροή υγρών επιβεβαιώνοντας την υποψία σας.

Posted in: Συμπτώματα τοκετού - Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Πότε πάμε στο μαιευτήριο;

Στο μαιευτήριο πηγαίνουμε από τη στιγμή που έχουμε 2 ή 3 συσπάσεις κάθε 10 λεπτά που μοιάζουν με πόνοι περιόδου χαμηλά στην κοιλιά στη γραμμή του μπικίνι ή  πίεση πίσω στη μέση που εμφανίζεται κάθε 3 με 5 λεπτά.

Ή

Όταν σας σπάσουν τα νερά.

Σε αυτές τίς περιπτώσεις ο τοκετός δεν είναι άμεσα επικείμενος. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένα προοδευτικά εξελισσόμενο φαινόμενο που χρειάζεται χρόνο. Μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ για τη διάρκεια εξέλιξης ενός φυσιολογικού τοκετού για να ξέρετε τι να περιμένετε.

Posted in: Συμπτώματα τοκετού - Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Μύθοι σχετικά με την έναρξη τοκετού

  • Καμία δραστηριότητα δική σας, οικιακή ή φυσική, δεν προκαλεί έναρξη τοκετού όταν το σώμα σας δεν είναι έτοιμο.
  • Οι σεξουαλικές επαφές προετοιμάζουν καλύτερα το σώμα,δεν προκαλούν τοκετού.
  • Δεν υπάρχει τροφή που να προκαλεί τοκετό. Υπάρχουν τροφές που δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό.
  • Εάν σπάσουν τα νερά, δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό σας. Το μωρό σας μπορεί να μείνει μέχρι και 48 ώρες με σπασμένα νερά.

 

Posted in: Συμπτώματα τοκετού - Πώς ξεκινάει ο τοκετός;

Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον τοκετό σας, να λύσετε τις δικές σας απορίες και να φροντίσετε το σώμα σας έτσι ώστε να δημιουργήσετε τις καλύτερες για εσάς προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς του Αll4baby. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε! Καλέστε μας για το δικό σας ραντεβού. Τώρα και online!

[maxbutton id=”3″]
Πηγή:

Fraser,Diane (ed.) and Cooper Margaret (ed.) (2009) Myles Textbook for Midwives,15th Edition,  Churchill Livingstone

 

 

 

Πληροφορίες για τον Αρθρογράφο Γεωργία Λεζέ

Ανεξάρτητη Μαία IBLC -Ιδρυτής all4baby Διεύθυνση:Κορινθίας 2,Αμπελόκηποι Τηλ:2107485743, 6978837806

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεθυνσή του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.