όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Tuesday 12 December 2017

Πριν ξεκινήσει ο τοκετός!

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο τοκετός σας πλησιάζει;

[maxbutton id=”4″]

Εισαγωγή

Τυπικά οι περισσότερες γυναίκες μετά την 36 με 37 εβδομάδα κύησης εντοπίζουν κάποιες σημαντικές αλλαγές καθώς το σώμα τους προετοιμάζεται για τον τοκετό και την γέννηση. Αυτά μπορεί να συμβούν μερικές μέρες ή και εβδομάδες από την ενδεδειγμένη  ημερομηνία τοκετού. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων ονομάζεται προ-τοκετός και έχει τα ακόλουθα σημεία.

[maxbutton id=”2″]

Συμπτώματα προ-τοκετού

προετοιμασία τοκετού

Ένστικτο προετοιμασίας του περιβάλλοντος

Παράπλευρα με τα σωματικά συμπτώματα θα παρατηρήσετε μια ενστικτώδη και ισχυρή τάση να προετοιμάσετε το περιβάλλον  του σπιτιού σας για την επικείμενη άφιξη του μωρού σας. Αυτή η δραστηρίοτητα οφείλεται τόσο σε ορμονολογικούς παράγοντες όσο και στο ένστικτό της προστασίας που νιώθετε και σας κάνει να θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στο μωρό σας . Μπορεί να νιώσετε την έντονη επιθυμία και υπερδιέγερση για να κάνετε δουλειές στο σπίτι όπως καθαριότητα, οργάνωση χώρου και διακόσμηση. Προσπαθήστε να μην εξαντλείστε από αυτό διότι θα χρειαστείτε την ενέργειά σας για τον τοκετό και ενδεχομένως για τις άυπνες νύχτες που θα έρθουν.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

Προπαρασκευαστικές συσπάσεις Braxton-Hicks

Οι προπαρασκευαστικές συσπάσεις τοκετού είναι συσπάσεις του μύ της μήτρας που συμβαίνουν σποραδικά από την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Γίνονται περισσότερο αντιληπτές από εσάς προς το τέλος της κύησης. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τις νιώσετε διότι δεν τις νιώθουν όλες οι γυναίκες. Η παρουσία τους υποδηλώνει την φυσική προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό και βοηθούν αρκετά στην κάθοδο και την εμπέδωση του εμβρύου στην λεκάνη, την προετοιμασία του τραχήλου για τον τοκετό , την διεύρυνση των συνδέσμων της λεκάνης κ.λ.π.

Μετά την 36η εβδομάδα κύησης οι συσπάσεις αυτές τείνουν να γίνονται πιο συχνές και καλύτερα αντιληπτές από την γυναίκα από ότι στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Μέχρι τότε είναι άρρυθμες, αδύναμες και εντελώς ανώδυνες. Πριν όμως από το τρίτο τρίμηνο πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσετε τις συσπάσεις αυτές από τις συσπάσεις ενός πρόωρου τοκετού.

Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που δεν έχετε μπεί ακόμα στο μήνα σας και αισθάνεστε παραπάνω από  4 συσπάσεις σε μία ώρα καλέστε το γιατρό ή τη μαία σας. Μία με δύο εβδομάδες πριν την φυσική έναρξη του τοκετού σας οι συσπάσεις αυτές γίνονται πιο συχνές, ίσως αποκτήσουν κάποια περιοδικότητα, πιο ισχυρές και καλύτερα αντιληπτές από την γυναίκα διότι μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα κατά την παρουσία τους. Αυτές οι συσπάσεις είναι που θα βοηθήσουν και θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον τοκετό σας.

Πώς θα καταλάβετε την διαφορά μεταξύ των προπαρασκευαστικών συσπάσεων τοκετού και των πραγματικών συσπάσεων τοκετού?

Είναι πολύ εύκολο να διαφοροδιαγνώσετε εάν αυτό που σας συμβαίνει είναι τοκετός ή απλές Braxton Hicks συσπάσεις. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία δοκιμάστε τα ακόλουθα.

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και χαλαρώστε χρησιμοποιώντας βαθιές αναπνοές σε αργό ρυθμό (πιθανόν να έχετε δοκιμάσει κάποιες από αυτές στα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας)
  • Αλλάξτε στάση και θέση σώματος (κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται με το περπατημα)
  • Πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό (σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση αυτών των συσπάσεων οφείλεται στην αφυδάτωση)
  • Χαλαρώστε την δραστηριότητά σας και δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας (πολλές φορές η έντονοι δραστηριότητα κουράζει το σώμα και προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα)

Εάν δοκιμάσετε τα παραπάνω και οι συσπάσεις δεν σταματήσουν μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά με μισή ώρα τότε είναι συσπάσεις τοκετού και όχι προπαρασκευαστικές συσπάσεις.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

Χαμηλό ύψος κοιλιάς

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης και καθώς πλησιάζετε στην πιθανή ημερομηνία τοκετού το μωρό σας εμπεδώνεται μέσα στην λεκάνη. Αυτό σημαίνει πως φυσιολογικά το μωρό σας κατεβαίνει χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη σας και παίρνει θέση για τον τοκετό σας. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι μαμάδες θα προσέξουν αυτή την διαφορά. Σε κάποιες εγκυμοσύνες το μωρό βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κοιλιά σας εξαρχής οπότε αυτή η διαφορά ίσως να μην γίνει αντιληπτή ενώ σε άλλες που αρχικά το μωρό βρισκόταν ψηλότερα στην λεκάνη η κάθοδός του να είναι προφανής.

Αποτέλεσμα αυτής της καθόδου είναι το αίσθημα βάρους και πίεσης που πιθανόν να αισθάνεστε χαμηλά στην κοιλιά σας ιδιαίτερα κατά την διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Αρκετές γυναίκες σε αυτό το στάδιο έχουν ακόμα περισσότερη συχνοουρία και εντονότερη δυσκοιλιότητα. Ανατομικά αυτό είναι λογικό να συμβαίνει λόγο της πίεσης που ασκεί ο όγκος του μωρού σας στην ουροδόχο κύστη και το έντερο. Επίσης η αύξηση του οιδήματος κυρίως στα κάτω άκρα είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το μωρό σας στα μεγάλα αγγεία του σώματος.

Τα καλά νέα είναι ότι η κάθοδος του εμβρύου μειώνει τις καούρες και διευκολύνει την αναπνοή διότι παύει το μωρό σας να ασκεί μεγάλη πίεση στο διάφραγμα.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας

Οι αλλαγές στο τράχηλο αν και δεν μπορούν να διαγνωστούν από εσάς θα απασχολήσουν αρκετά το γιατρό και τη μαία σας τις τελευταίες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης σας. Ο τράχηλος μαλακώνει, μικραίνει σε μήκος  και διαστέλλεται με την κάθοδο του εμβρύου στην λεκάνη και την βοήθεια των προπαρασκευαστικών συσπάσεων τοκετού. Η σύστασή του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλα όχι απόλυτο στην πρόγνωση του τοκετού σας.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

Τραχηλική βλέννη

Η τραχηλική βλέννη είναι μία παχύρευστη βλέννη που καλύπτει το εσωτερικό του τραχήλου σας και προστατεύει το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν όμως ο τράχηλος αρχίσει να ανοίγει και να αλλάζει την σύστασή του τότε το σώμα σας φυσιολογικά αποβάλλει την τραχηλική βλέννη.  Είναι πιθανό δε η βλέννη αυτή να πέσει μετά από μία κολπική εξέταση ή μετά από το σεξ. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσετε από το χρώμα και την σύστασή της. Μοιάζει με ζελέ και το χρώμα της μπορεί να είναι κιτρινόασπρο με στοιχεία αίματος που μπορεί να την χρωματίσουν με ροζ ή καφέ αποχρώσεις.

Η βλέννη αυτή μπορεί να αποβληθεί από το σώμα σταδιακά μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα ή εντελώς σε μία φορά. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την πτώση της τραχηλικής βλέννης οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν από μόνες τους σε τοκετό μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο και δεν πρέπει να σας ανησυχεί εάν δεν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο εσείς.

Σε αρκετές γυναίκες η βλέννη αποβάλλεται με την έναρξη του τοκετού ενώ σε άλλες η ποσότητά της είναι αρκετά μικρή και δεν παρατηρείται. Ανησυχητικό είναι όταν δείτε κάτι τέτοιο πριν την συμπλήρωση των 36 με 37 εβδομάδων κύησης και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό και την μαία σας.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

Πότε να καλέσετε το γιατρό και την μαία εάν έχετε συσπάσεις?

Εάν είστε λιγότερο από 37 εβδομάδων και νιώσετε συστηματικές, συχνές και επώδυνες συσπάσεις πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό και τη μαία σας.
  • Εάν νιώθετε παραπάνω από τέσσερις συσπάσεις μέσα σε μία ώρα οι οποίες μπορεί να είναι και ανώδυνες
  • Εάν δείτε αίμα που μπορεί να είναι σαν αίμα περιόδου ή απλά σταγόνες στο εσώρουχό σας.
  • Εάν δείτε ότι τα κολπικά σας υγρά εμφανίζονται ιδιαίτερα υδαρή, πράσινωπά ή αιματηρά
  • Νιώσετε έντονη κοιλιακή πίεση ή vιώσετε έντονες ενοχλήσεις συνεχόμενα ή περιοδικά στην μέση σας και για εσάς αυτό είναι κάτι καινούργιο.

Εάν όμως έχετε περάσει τις 37 εβδομάδες τότε είναι φυσιολογικό να αντιλαμβάνεστε καλύτερα αυτές τις συσπάσεις και δεν χρειάζεται να καλέσετε το γιατρο σας για κάτι τέτοιο.

Posted in: προετοιμασία τοκετού

[maxbutton id=”3″]

Πληροφορίες για τον Αρθρογράφο Γεωργία Λεζέ

Ανεξάρτητη Μαία IBLC -Ιδρυτής all4baby Διεύθυνση:Κορινθίας 2,Αμπελόκηποι Τηλ:2107485743, 6978837806

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεθυνσή του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.