Η αλλαγή στην σύσταση του γάλακτος μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες προ εγκυμοσύνης ή στην ίδια την εγκυμοσύνη ,τον τοκετό αλλά και τις στρατηγικές που ακολουθήσατε μετά τον τοκετό. Δηλαδή
Προ τοκετού :
- Η μεγάλη πρόσληψη βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Το υψηλό BMI προ εγκυμοσύνης
- Ο διαβήτης που ρυθμίζεται με ινσουλίνη
- Οι εισέχουσες ή επίπεδες θηλές
- Εάν είναι το πρώτο σας μωρό
Κατά την διάρκεια του τοκετού:
- Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (άγχος) στον τοκετό
- Ο τοκετός που διεξήχθη σε νοσοκομειακό περιβάλλον
- Μεγάλη διάρκεια τοκετού
- Η εξάντληση της μητέρας κατά την διάρκεια του τοκετού
- Μεγάλη διάρκεια της εξώθησης στον τοκετό
- Επείγουσα καισαρική τομή
Μετά τον τοκετό :
- Η συστηματική ή αποκλειστική χρήση ξένου γάλακτος πριν την έναρξη της γαλουχίας
- Οχι room in ( αποκλειστικά το μωρό δίπλα σας 24 ωρες το 24ωρο)
- Υψηλό βάρος γέννησης για το πρώτο σας παιδάκι.
Τα στοιχεία αυτά όταν εμπεριέχονται στο ιστορικό σας δεν σημαίνει πως σίγουρα δεν θα έχετε γάλα στο 3ο 24ωρο αλλά πως μπορεί να σας εμποδίσουν να έχετε! Εννοείται συνίσταται η εξακολούθηση της προσπάθειας.
Posted in: Γιατί καθυστερεί να κατέβει το γάλα;