όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Monday 11 December 2017

Εγκυμοσύνη μετά τις 40 εβδομάδες

Παρατασική εγκυμοσύνη

[maxbutton id=”4″]

 

[maxbutton id=”2″]

 

παρατασική εγκυμοσύνη

Τι είναι η παρατεταμένη ή παρατασική εγκυμοσύνη;

Παρατεταμένη ή παρατασική ονομάζεται η εγκυμοσύνη που συνεχίζεται μετά τις 42 εβδομάδες κύησης.

Για τον ακριβή προσδιορισμό των εβδομάδων εγκυμοσύνης , ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας, που πραγματοποιείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθορίζει και την πιθανή ημερομηνία τοκετού σύμφωνα με την εμβρυική ανάπτυξη.

Χρησιμοποιώντας αυτή την ημερομηνία θεωρείται ότι η εγκυμοσύνη σας είναι τελειόμηνη στις 40 εβδομάδες (όποτε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού) και παρατασική  ή παρατεταμένη στις 42 εβδομάδες.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Πόσο συχνό είναι μια εγκυμοσύνη να είναι παρατεταμένη ή παρατασική;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατασική εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί στο 4-19% του πληθυσμού

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση παρατασικής εγκυμοσύνης;

To ενδεχόμενο η εγκυμοσύνη σας να συνεχίσει να εξελίσσετε μετά τις 42 εβδομάδες φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από

  • Το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη. Ειδικότερα εάν είχατε δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25.
  • Εάν αυτός ο τοκετός είναι ο πρώτος σας τοκετός
  • Εάν είχατε ήδη κάποια παρατασική εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση έχετε περίπου 27% πιθανότητες να γεννήσετε και πάλι μετά τις 42 εβδ ή για το τρίτο παιδάκι 39% πιθανότητες σε σύγκριση με 10% για το γενικό πληθυσμό.
  • Η κληρονομικότητα από την πλευρά της μητέρας σας. Εάν η μητέρα σας είχε μια παρατασική εγκυμοσύνη τότε εσείς φαίνεται να έχετε 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από το γενικό πληθυσμό.
  • Εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις του μωρού όπως ανεγκεφαλία, υποπλασία επινεφριδίων κ.λ.π.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια παρατασική ή παρατεταμένη εγκυμοσύνη;

Τα αποτελέσματα μιας παρατασικής ή παρατεταμένης εγκυμοσύνης έχουν απασχολήσει εκτενώς στο παρελθόν και συνεχίζουν να απασχολούν την ιατρική κοινότητα. Εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει πως μετά την ολοκλήρωση των 40 εβδομάδων εγκυμοσύνης η εμφάνιση επιπλοκών τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο αυξάνονται δραματικά.

Μετά το πέρας των 40 εβδομάδων εγκυμοσύνης οι πιθανότητες θανάτου της μητέρας ή του μωρού αυξάνονται δραματικά. Οι πιο συχνή λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι οι υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, ο παρατεταμένος τοκετός λόγω δυσαναλογίας του μωρού, ανεξήγητη έλλειψη οξυγόνου στο μωρό και δυσμορφίες.

Επιπρόσθετα το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής μετά της 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης λόγω δυστοκίας ή εμβρυϊκού στρες  και η πιθανότητα εισαγωγής του νεογνού στα πρόωρα εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες. Το ενδεχόμενο του θανάτου και  της εμφάνισης σπασμών στο νεογνό διπλασιάζεται μετά τις 42 εβδομάδες ενώ τείνει να αυξάνεται σημαντικά μετά τις 41 εβδομάδες.

Πίνακας συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών λόγω παρατασικής εγκυμοσύνης

Αποτελέσματα τοκετού Στις 40 εβδομάδες Στις 41 εβδομάδες Στις 42 εβδομάδες
Πρόκληση τοκετού 2% 7% 35%
Καισαρική τομήλόγω δυστοκίας ή

εμβρυϊκού στρες

9% 9% 13%
Εισαγωγή τουνεογνού στην

μονάδα εντατικής

νοσηλείας

4% 5% 6%
Νεογνική σπασμοί 1% 1% 2%
Ενδομήτριοςθάνατος 2% 1% 2%
Νεογνικός θάνατος 0,2% 0,2% 0,6%

Μεταγενέστερη εκτίμηση της υγείας και κλινικής κατάστασης των μωρών που γεννήθηκαν από παρατασική εγκυμοσύνη δείχνει πως τα παιδιά που γεννιούνται μετά τις 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αποκλίσεις στην ανάπτυξή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει στο μωρό σας όταν η εγκυμοσύνη σας παρατείνετε;

Το 10%-30% των μωρών που προέρχονται από εγκυμοσύνες μεγαλύτερης ηλικίας των 41 εβδομάδων κύησης θα γεννηθούν με το σύνδρομο του παρατασικού νεογνού.

Το σύνδρομο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο μωρό σας όπως το ζαρωμένο, γερασμένο και ξεφλουδισμένο δέρμα, μακρόστενη εικόνα σώματος, μακριά νύχια και σαστισμένο βλέμμα.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Πού οφείλονται οι επιπλοκές τις παρατεταμένης ή παρατασικής εγκυμοσύνης;

Πιθανότητα οι αλλαγές στο δέρμα του μωρού συμβαίνουν λόγο της έλλειψης σμήγματος που φυσιολογικά καλύπτει σαν αλλοιφή την επιφάνεια του δέρματος των εμβρύων.

Η  γήρανση του πλακούντα μπορεί να ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου και μπορεί να αποτελέσει το αίτιο εξήγησης της μείωσης της πρόσληψης βάρους των νεογνών μετά τις 37 εβδομάδες και τις αύξησης εμφάνισης μειωμένης οξυγόνωσης στο έμβρυο.

Η μείωση του αμνιακού υγρού που σταδιακά αρχίζει να συμβαίνει μετά τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης και η αποβολή μηκωνίου από το μωρό σας είναι κάποιες από τις επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στο εμβρυικό στρες και την νεογνική νοσηρότητα.

Μια επιπλέον επιπλοκή αποτελεί η μείωση της πρόσληψης βάρους η πιθανότητα της οποίας διπλασιάζεται μετά τις 42 εβδομάδες (από 2% σε 4%). Το 1/3 των μωρών που μπορεί να γεννηθούν μετά τις 42 εβδομάδες έχουν αισθητά μειωμένη ανάπτυξη και το 25% αυτών θα γεννηθεί νεκρό.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια παρατασική ή παρατεταμένη εγκυμοσύνη εγκυμοσύνη;

Στην περίπτωση που δεν έχετε εμφανίσει συμπτώματα φυσιολογικού τοκετού πριν τις 40 -41 εβδομάδες εγκυμοσύνης ο γιατρός και η μαία σας θα σας προτείνουν την πρόκληση τοκετού που αποτελεί για εσάς την ασφαλέστερη μέθοδο γέννησης εφόσον διανύεται μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία της πρόκλησης τοκετού λόγω παρατεταμένης ή παρατασικής εγκυμοσύνης;

Στην προσπάθεια έναρξης τοκετού σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν είναι

  • Η Αποκόλληση Μεμβρανών. Μια εύκολη και γρήγορη εξέταση που γίνεται κολπικά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας και αυξάνει τις πιθανότητές σας να γεννήσετε φυσιολογικά.
  • Η ποιότητα του τραχήλου σας – Bishop score.  Όσο καλύτερα ποιοτικά είναι ο τράχηλός σας δηλαδή όσο πιο μαλακός, με μικρότερο μήκος, με κεντρική θέση, με διαστολή κ.λ.π. τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να γεννήσετε φυσιολογικά σε μια παρατασική εγκυμοσύνη.
  • Χρήση προσταγλανδινών για την πρόκληση τοκετού.
  • Το ύψος της κεφαλής του εμβρύου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το ύψος σημαίνει το πόσο χαμηλά η ψηλά βρίσκεται το μωρό στην λεκάνη. Πιο παραστατικά

Εάν το μωρό σας βρίσκεται στο επίπεδο

-4 έχετε 77% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-3 έχετε 43% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-2 έχετε 20% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

-1 έχετε 6% πιθανότητες να μην γεννήσετε φυσιολογικά

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

Γιατί να μην περιμένετε περισσότερο ;

H καλύτερη έκβαση μιας εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα ο φυσιολογικός τοκετός.

Στην περίπτωση όμως μιας παρατασικής εγκυμοσύνη οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η επιπλέον παράταση είναι μεγαλύτεροι των οφελών. Δυστυχώς η θνησιμότητα του εμβρύου και νεογέννητου αυξάνεται δραματικά με την πάροδο των εβδομάδων μετά την 41η όπως οι επιπλοκές της παράτασης αυτής ( περαιτέρω γήρανση του πλακούντα, ολιγάμνοιο, μειωμένη πρόσληψη βάρους, εμβρυικό στρες, μηκώνιο κ.λ.π.).

Ωστόσο το ποσοστό καισαρικής τομής δεν φαίνεται να διαφέρει στις εβδομάδες μετά την 40η και άρα οι πιθανότητα επιτυχίας της πρόκλησης τοκετού για αυτή την αιτία δεν διαφέρουν με την πάροδο των εβδομάδων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό και την μαία σας και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο φροντίδας εξατομικευμένο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Posted in: παρατασική εγκυμοσύνη

[maxbutton id=”3″]

Πηγές

Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.

Nice Guidelines,2008. Induction of labour. London : RCOG Press

World Health Organization. 2011. Induction of labour. Geneva : WHO Press

 

Πληροφορίες για τον Αρθρογράφο Γεωργία Λεζέ

Ανεξάρτητη Μαία IBLC -Ιδρυτής all4baby Διεύθυνση:Κορινθίας 2,Αμπελόκηποι Τηλ:2107485743, 6978837806

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεθυνσή του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.