όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Monday 11 December 2017

Διάρκεια τοκετού

Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

[maxbutton id=”4″]

[maxbutton id=”2″]

Ο τοκετός είναι ένα προοδευτικό φαινόμενο που χρειάζεται το χρόνο του για να εξελιχθεί και είναι τις περισσότερες φορές μοναδικός στον τρόπο εξέλιξης για την κάθε γυναίκα.Οι περισσότερες γυναίκες στο πρώτο παιδάκι θα χρειαστούν περίπου 9 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο μαιευτήριο μέχρι και τη γέννηση, ενώ οι πολύτοκες 6 ώρες.  Όλοι οι τοκετοί έχουν κοινά σημεία και σταθερές μέσα στις οποίες κυμαίνονται οι περισσότερες γυναίκες και ορίζει το φυσιολογικό. Όμως κανένας τοκετός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο και για αυτό και ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη και ολοκλήρωσή του είναι πάντα σχετικός και ξεχωριστός για κάθε τοκετό ακόμη και για την ίδια τη γυναίκα.

Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πόση ώρα θα χρειαστεί να εξελιχθεί η διαστολή σε έναν τοκετό;

Το πρώτο στάδιο της διαστολής αναφέρθηκε και προηγούμενα στην εξέλιξη του τοκετού , χωρίζεται σε δύο υποστάδια . Το λανθάνων στάδιο , που εξελίσσεται μεταξύ 0-4 εκατοστών διαστολής και το ενεργό που λαμβάνει χώρα συνήθως μετά τα 5 εκατοστά.

Για  το πρώτο σας παιδάκι :

Συνήθως ο πρώτος τοκετός κρατάει περισσότερο χρόνο. Το σώμα στην φάση αυτή λαμβάνει συγκεκριμένα ορμονολογικά ερεθίσματα τα οποία θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του τραχήλου (μείωση του μήκους), την εμπέδωση του μωρού σας και την έναρξη της διαστολής του τραχήλου. Συνοδεύεται από συσπάσεις σαν πόνους περιόδου , με περιοδική εμφάνιση αρχικά κάθε 10-15 λεπτά και στην συνέχεια κάθε 3-5 λεπτά.  Η μέση διάρκεια εξέλιξης αυτού του σταδίου είναι οι 8 ώρες, ενώ ο μεγαλύτερος χρόνος διάρκειας που μπορεί να χρειαστεί ειναι οι 20 ώρες. Στην φάση αυτή του τοκετού το σώμα παράγει από αραιές και περισσότερο άστατες συσπάσεις ( με διαφορετική ένταση ) έως συστηματικές συσπάσεις κάθε 3-5 λεπτά που προκαλούν και την εξέλιξη της διαστολής. Στο μεγαλύτερο εύρος τους είναι βατές από το σώμα και την αντοχή της γυναίκας και με απλές φυσικές τεχνικές ανακούφισης ( αλλαγή θέσεων και στάσεων, αναπνοές, νερό, maternity tens machine) , η επίτοκος είναι σε θέση να αποπερατώσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το στάδιο αυτό.
Τις περισσότερες φορές στην εξέλιξη του λανθάνων σταδίου ή προς το τέλος αυτού είναι και μια κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με την μαία ή το γιατρό για να μεταβείτε σε ορισμένο χρόνο στο μαιευτήριο.

Με την έναρξη του δεύτερου υποσταδίου της διαστολής οι συσπάσεις είναι περισσότερο παραγωγικές και συνεισφέρουν στην γρηγορότερη εξέλιξη της διαστολής. Μέσος χρόνο διάρκειας έχουν τα 60 -80 δεύτερα και προκαλούν συνήθως μεγαλύτερη κάθοδο, εμπέδωση και αλλαγή της θέσης του μωρού σας με σκοπό την έξοδο. Στο υποστάδιο αυτό οι συσπάσεις δυναμώνουν σε ένταση και φτάνουν στο επίπεδο της έντονης κράμπας ενώ είναι φυσιολογική εξέλιξη η ενόχληση αυτή προοδευτικά να αντικαθίσταται από το αίσθημα έντονης πίεσης στον κόλπο ή συνήθως στον ποπό, καθώς το μωρό κατεβαίνει χαμηλότερα. Ο χρόνος που συνήθως απαιτείται στο πρώτο σας παιδάκι μεταξύ της διαστολής 4 και 10 εκατοστών είναι περίπου 3,5 με 5 ώρες. Η μικρότερη διάρκεια αυτού του σταδίου είναι οι 2,5 ώρες και η μεγαλύτερη 11,5 ώρες.

Για το δεύτερο παιδάκι:

Το λανθάνων στάδιο τοκετού συνήθως θα εξελιχθεί σε περίπου 6 ώρες με μέγιστη χρονική διάρκεια τις 14 ώρες. Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά συσπάσεων όπως και στο πρώτο παιδάκι.Δηλαδή συσπάσεις που ξεκινούν με μια αραιότερη αλλά σταθερή περιοδικότητα κάθε 15 -10 λεπτά και εξελίσσονται σε συντομότερα διαστήματα εμφάνισης όπως κάθε 3-5 λεπτά. Μοιάζουν επίσης σαν πόνος περιόδου, διάρκειας ορισμένων λίγων δευτερολέπτων όπως για 30-40 δευτερόλεπτα αρχικά και στην συνέχεια για 50 δευτερόλεπτα προς το τέλος του σταδίου αυτού. Η ανακούφισή σας από αυτές τείνει να είναι αρκετή χωρίς την χρήση φαρμάκων ακολουθώντας απλά τις ανάγκες του σώματός σας όπως και στο πρώτο παιδάκι.

Το δεύτερο υποστάδιο της διαστολής φαίνεται να είναι περισσότερο γρήγορο σε κάθε επόμενο του πρώτου παιδιού. Ο ανώτερος χρόνος που θα χρειαστείτε μέχρι την διαστολή 10 εκατοστών είναι 2,5-3 ώρες. Ενώ ο μέσος χρόνος που απαιτείτε είναι συνήθως 1,5 ώρα, με τα ενοχλήματα να παραμένουν τα ίδια όπως και στο πρώτο παιδί.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανωτέρω χρόνοι αντιστοιχούν σε τοκετός χωρίς επισκληρίδιο ή χρήση ναρκωτικών φαρμάκων ως παυσίπονα.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πόση ώρα χρειάζεται η εξώθηση για να ολοκληρωθεί στον τοκετό και να γεννηθεί το μωρό σας;

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι πολύ πιο σύντομο από το πρώτο καθώς η δική σας ενεργητική προσπάθεια κάνει την διαφορά στο αποτέλεσμα. Το σώμα παράγει εξωθητικές συστολές και η δική σας συμβολή μειώνει τον χρόνο διάρκειας του τοκετού σας από εκείνο το σημείο και μετά. Γνωρίζουμε όμως ότι

Για το πρώτο παιδάκι:

Θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά μέχρι να γεννήσετε το μωρό σας, με εύρος χρόνου από 10 λεπτά έως και 4 ώρες

Για το δεύτερο παιδάκι:

Θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά , με εύρος χρόνου από 10 λεπτά έως και 2 ώρες.

Το ενόχλημα των συσπάσεων, που στην φάση αυτή μπορεί να ανέρχονται έως και κάθε 2 λεπτά και να διαρκούν έως και 80 δευτερόλεπτα, μοιάζει με έντονη πίεση στον ποπό σαν να έχετε πολύ σκληρά κακά και ανάγκη να κενώσετε το έντερο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το στάδιο της εξώθησης, η διάρκεια και η εξέλιξή του μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται τόσο με το μωρό και την θέση του όσο και με την δική σας προσπάθεια και την δύναμη των συσπάσεων.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πόση ώρα θα χρειαστεί για να βγει και ο πλακούντας;

Το τρίτο στάδιο του τοκετού αντιστοιχεί στην γέννηση του πλακούντα ο οποίος αποκολλάται με την βοήθεια ανώδυνων συσπάσεων από την επιφάνεια της μήτρας στα επόμενα 5 λεπτά από την έξοδο του μωρού σας. Ανώτερος χρόνος διάρκειας έχει τα 30 λεπτά ενώ μπορεί να συμβεί και  μέσα στο πρώτο λεπτό από την γέννηση.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Τι μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια ενός τοκετού;

Ο τοκετός είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο που βάλλεται από εξωγενής αλλά και εσωτερικούς παράγοντες. Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες καταστάσεις μπορούν να τον επιβαρύνουν στην διάρκεια και την εξέλιξή του, όπως

  • Η αλόγιστη χρήση φαρμακευτικής αναλγησίας
  • Η θέση του μωρού
  • Η ένταση των συσπάσεων
  • Η ψυχολογική κατάσταση της επιτόκου
  • Η δική σας ενεργητική προσπάθεια στην φάση της εξώθησης κ.λ.π.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

Πως μπορείτε να βελτιώσετε τον χρόνο του τοκετού σας;

Προετοιμαστείτε σωστά. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και με έμφαση στο τελευταίο τρίμηνο εφαρμόστε διάφορες δραστηριότητες όπως συγκεκριμένες  ασκήσεις, περπάτημα, αλλαγή του τρόπου που κάθεστε στην καρέκλα σας, κολύμπι, γιογκα, αλλαγή στο διαιτολόγιό σας, σεξ και υπομονή με τις εβδομάδες είναι κάποια από τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν πιο εύκολο τοκετό. Ο τοκετός είναι βατότερος όταν είναι συντομότερος. ‘Μάθετε περισσότερα για τον τοκετό και την βοήθεια που μπορείτε εσείς να προσφέρεται στον εαυτό σας, μέσα από τα μαθήματα τοκετού του all4baby.gr συμμετέχοντας σε έναν από τους κύκλους μας τώρα και on line.

Posted in: Πόσο διαρκεί ένας τοκετός;

[maxbutton id=”3″]

Πηγή

Cooper M.A. and Fraser D.M., 2009, Myles Textbook for Midwifes 15th edition, Churchill Livingstone Elsevier.

Marshall J. and Raynor M., 2014, Myles Textbook for Midwives, 16th Edition, Churchill Livingstone

 

 

 

 

 

Πληροφορίες για τον Αρθρογράφο Γεωργία Λεζέ

Ανεξάρτητη Μαία IBLC -Ιδρυτής all4baby Διεύθυνση:Κορινθίας 2,Αμπελόκηποι Τηλ:2107485743, 6978837806

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεθυνσή του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.