όλα για την μέλλουσα μητέρα!

Sunday 21 January 2018

Πρόωρος τοκετός και ξεκούραση.

Πόσο αποτελεσματική είναι η ξεκούραση στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού;

Ο πρόωρος τοκετός είναι μια σημαντική επιπλοκή της εγκυμοσύνης και κάθε προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλεται για την αντιμετώπιση και μείωση της εξέλιξής του.

Συχνά με την εμφάνιση συμπτωμάτων,κυρίως πρόωρων συσπάσεων, που αντιστοιχούν σε στυστηματικούς πόνους περιόδου, η μέλλουσα μητέρα συνίσταται να ξεκουράζεται συστηματικά αποφεύγοντας την εργασία ή και οποιαδήποτε δρατηριότητα.

Είναι γνωστό βεβαια πως η έντονη και κοπιώδης καθημερινή δρασητριότητα, όπως η αγροτική εργαςία, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην εμφάνιση συμπτωμάτων πρόωρου τοκετού αλλά σαν κύριος λόγος εμφάνισης παρουσιάζεται το στρες.

Σε πρόσφατη συστηματική μελέτη ερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα της χρήσης του κλινοστατισμού , δηλαδή του περιορισμού της δραστηριότητας της μέλλουςσας μητέρας στο κρεβάτι με ή χωρίς την αυτόνομη χρήση της τουαλέτας, έναντι της συνέχισης της δρατηριότητάς της ή της ηπιότερης δρατηριότητάς της μετά την ένδειξη ενός απειλούμενου πρόωρου τοκετού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν φαίνεται πως ο κλινοστατισμός προσφέρει΄ πολλά ή κάτι επιπλέον σχετικά με την πρόληψη ή την αποφυγή της εξέλιξης των συμπτωμάτων ενός πρόωρου τοκετού.

Οι συγγραφείς αναφέρουν πως η συμβολή του κλινοστατισμού φαίνεται να είναι μικρή ή και καμμία ενώ παραθέτουν πιθανές άλλες επιπλοκές χωρίς προφανές όφελος που μπορεί αυτό να προσθέσει στην οικογένεια, την διάθεση, την εμπειρία της εγκυμοσύνης αλλά και το συνολικό κόστος μιας εγκυμοσύνης.

Παρότι η ξεκούραση παραμένει η πιο ημοφιλής οδηγία έναντι της αντιμετώπισης του πρόωρου τοκετού ,ΔΕΝ φαίνεται πως ο πλήρης περιορισμός στο κρεβάτι προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα.

Κάθε έγκυος έχει τις δικές της αντοχές και γνωρίζει το σώμα της. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ακούτε το σώμα σας , γιατί αυτό έχει τις απαντήσεις στο τι είναι ή όχι βοηθητικό στην δική σας περίπτωση. Ξεκουραστείτε αν αισθάνεστε πως πρέπει και αποφύγετε το στρες γιατί ειναι το μόνο που δεν μπορεί να σας προσφέρει θετικά αποτελεσματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Πηγή

Bed rest in singleton pregnancies for preventing preterm birth,March 2015, Cochrane Library

Πληροφορίες για τον Αρθρογράφο Γεωργία Λεζέ

Ανεξάρτητη Μαία IBLC -Ιδρυτής all4baby Διεύθυνση:Κορινθίας 2,Αμπελόκηποι Τηλ:2107485743, 6978837806

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

all4baby center

Κορινθίας 2 & Κιφησίας, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7485743, 697-8837806

Άμεση επικοινωνία

Leave a comment

Send comment »

All4baby Center & All4baby@Home

Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας

Η Διεθυνσή του Γραφείου μας

Κορινθίας 2, Αμπελόκηποι, ΤΚ 11526, Αθήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνα Γραφείου: 210-7485743, 697-8837806

Powered by WordPress. Crossover Theme by AWESEM.